Biden gunakan jumlah kematian Hamas dibantah ahli statistik terkemuka, mengatakan angka ‘tidak akurat’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Semasa ucapan Keadilan Negeri Biden, beliau menggunakan bilangan kematian Gaza yang dihasilkan oleh kementerian kesihatan yang dikawal oleh Hamas, dengan menyebut kira-kira 30,000 kematian. Nombor-nombor itu telah diperiksa oleh seorang ahli statistik berpengalaman dari Universiti Pennsylvania yang telah mempersoalkan gambaran itu.

Abraham Wyner mendedahkan dalam temu bual dengan Digital bahawa gerakan pengganas yang ditetapkan AS, Hamas, mengeluarkan nombor mangsa palsu dalam perangnya terhadap Israel. Wyner adalah profesor berstatus tetap dalam statistik dan sains data di Sekolah Perniagaan Wharton Universiti Pennsylvania dan pengarah fakulti bersama Inisiatif Analisis Sukan dan Perniagaan Wharton.

Penemuan dramatiknya seolah-olah telah membongkar banyak tuntutan kasualti Hamas yang diterima secara muka oleh pentadbiran Biden, PBB dan banyak organisasi media utama arus perdana.

Mungkin menambah kiraan Wyner, Israel baru-baru ini mengumumkan bahawa 13,000 pengganas telah terbunuh di Gaza sejak IDF memasuki. Wyner mempersoalkan bilangan Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal oleh Hamas bahawa daripada lebih daripada 30,000 orang Palestin yang telah mati sejak 7 Oktober, kebanyakannya adalah kanak-kanak dan wanita.

Hamas menyerang selatan Israel pada 7 Oktober dan membunuh 1,200 orang, .

Beliau berkata beliau “mampu menunjukkan bahawa nombor-nombor ini tidak betul” dan, berdasarkan bilangan yang dilaporkan oleh kerajaan Israel, bahawa kadar kasualti “bukan 70% wanita dan kanak-kanak, ia lebih dekat kepada 30% hingga 35% wanita dan kanak-kanak” di Jalur Gaza.

Wyner mendedahkan dalam temu bual dengan Digital bahawa gerakan pengganas yang ditetapkan AS, Hamas, mengeluarkan nombor mangsa palsu dalam perangnya terhadap Israel.

Inti analisis Wyner berputar sekitar kepelbagaian statistik dan korelasi. Beliau berkata “Hamas telah mendakwa, dan terus mendakwa, bahawa kira-kira 70% mangsa adalah wanita dan kanak-kanak. Mereka tidak melaporkan, atau telah pada masa itu, dan menjelang pertengahan November, tidak melaporkan bahawa Israel telah membunuh mana-mana pejuangnya sendiri.”

Wyner terus berkata, “Tetapi mereka tidak membezakan antara pejuang dan orang awam . . . mereka hanya melaporkan bahawa tidak banyak lelaki yang mati. Kemudian, pada bulan Februari, mereka melaporkan bahawa kira-kira 25% mangsa adalah pejuang mereka sendiri, yang meninggalkan situasi aneh … hanya tidak cukup banyak lelaki awam mati.”

Beliau menambah, “Mereka hanya mereka hilang. Dan apa yang kami panggil masalah lelaki yang hilang, yang menunjukkan bahawa nombor-nombor seperti yang dilaporkan tidak tepat.”

Menurut Wyner, “Dan jadi apa yang bermakna ialah bilangan orang yang mati setiap hari hampir sama. Ia tidak berubah sangat banyak, dan itu hanya tidak masuk akal bagi saya. Dalam perang, sepatutnya ada kepelbagaian. Kepelbagaian datang dari rancangan perang, dari kesenyapan, dari peningkatan aktiviti yang sangat intensif. Dan tiada yang dapat dilihat dalam data itu. Ia apa yang kami panggil terlalu sedikit penyebaran.”

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre, semasa sidang akhbar baru-baru ini, ditanya mengapa Biden telah menggunakan nombor Hamas dalam temu bual. ,

Jean-Pierre berkata: “Apa yang – kami telah berkata – kami telah sangat jelas: Ada data awam yang menunjukkan, sayangnya, berapa banyak – berapa banyak kematian yang telah dilihat di Gaza. Dan Presiden telah sangat jelas. Ada terlalu banyak. Ia tragis. Ia tragis apa yang kita lihat. Dan Presiden akan terus berbicara tentang itu.”

Apabila dihubungi oleh Digital tentang laporan Wyner, yang pertama kali diterbitkan pada bulan Mac oleh majalah dalam talian Tablet, jurucakap Kementerian Luar Negeri AS berkata “Terlalu banyak orang awam telah terbunuh dalam konflik ini. Setiap kematian awam dalam konflik adalah tragedi. Kematian bukan statistik semata-mata; mereka adalah masa depan yang hilang, impian dan potensi.”

Jabatan Negara tidak menafikan penemuan Wyner. Pada akhir Oktober, Presiden Biden berkata beliau mempunyai “kebimbangan bahawa orang Palestin menggunakan” untuk jumlah kematian di Gaza.

Walau bagaimanapun, kedua-dua Biden dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin sejak Januari telah mengambil nombor Hamas sebagai kebenaran, hanya untuk menarik balik statistik mereka sebagai datang dari entiti pengganas jihad Hamas.

Wyner tidak mempersoalkan dakwaan Jabatan Negara tentang tragedi kematian orang awam, dengan menyatakan: “Nisbah mangsa awam kepada mangsa tentera adalah dalam lingkungan 1: 1. Dan secara sejarah, itu sebenarnya tanda baik kerana mengambil berat untuk hanya menargetkan musuh dan menjaga penduduk awam selamat sebaik mungkin, dengan mengakui bahawa perang adalah mengerikan dan perang menghasilkan kerosakan sampingan, seperti dalam setiap kehilangan nyawa adalah tragis, tetapi perang adalah tragis, dan perang menyebabkan kematian.”

Tetapi beliau menekankan bahawa “Tarafnya sangat tinggi. Satu-satunya jalan kemenangan Hamas, apa pun ia mungkin, adalah melalui tekanan antarabangsa, iaitu melalui Amerika Syarikat. Dan satu-satunya cara mereka boleh mendapatkan ke sana adalah dengan meyakinkan Amerika Syarikat bahawa kematian awam tidak datang dengan keuntungan tentera yang sepadan. Dan itu mungkin akan memaksa Israel untuk dipaksa ke gencatan senjata, sama ada itu kekal atau sementara. Itu adalah, meninggalkan Hamas di tempat.”

Wyner berkata tentang ketiadaan korelasi dalam data Hamas, “Idea asasnya ialah pada hari-hari di mana tidak banyak bom, anda sepatutnya melihat hanya beberapa kanak-kanak dan wanita mati. Dan lebih banyak. Anda sepatutnya melihat lebih banyak wanita dan kanak-kanak mati pada hari-hari di mana terdapat banyak mangsa awam berbanding pejuang. Anda sepatutnya melihat beberapa wanita dan kanak-kanak, dan pada hari-hari di mana terdapat banyak orang awam mati, anda sepatutnya melihat banyak wanita dan kanak-kanak. Tetapi hubungan itu tidak ada.”

Sekretariat PBB untuk Koordinasi Urusan Kemanusiaan (OCHA) memberitahu Digital, “PBB bergantung kepada Kementerian Kesihatan di Gaza sebagai sumber untuk angka kasualti di kawasan itu, kerana hampir mustahil pada masa ini untuk memberikan sebarang pengesahan PBB secara harian. Apa-apa data yang digunakan dalam produk kami jelas disumberkan.”

PBB tidak mengklasifikasikan Hamas sebagai pertubuhan pengganas.

Kritikan telah meratapi bahawa banyak organisasi berita warisan dan politik gagal membezakan antara orang awam dan pengganas Hamas yang terbunuh semasa perang – serta menekankan bahawa pertubuhan pengganas, dengan sejarah dilaporkan membuat palsu jumlah kematian, menyediakan nombor.

Wyner berkata bahawa akhbar harian kiri-tengah Israel Haaretz melaporkan pada tahun 2011 – dua tahun selepas operasi Israel 2009 terhadap pengganas Hamas di Gaza – bahawa “Hamas mengakui bahawa nombor-nombor yang telah memberitahu orang ramai tentang saiz kerugian mereka, kerugian pejuang mereka, yang telah dilaporkan menjadi 49, sebenarnya lebih daripada 700, yang tepat apa yang Israel katakan pada awalnya.”

Beliau menambah: “Jadi Israel mempunyai rekod yang baik mengekalkan jumlah pejuang Hamas yang dibunuh, dan Hamas tidak mempunyai rekod yang baik. Walau bagaimanapun, media kebanyakannya mengabaikan dakwaan Israel atau, apabila melaporkannya, menyedari bahawa mereka tidak boleh disahihkan. Walau bagaimanapun, data tepat di hadapan anda, datang dari Hamas, menunjukkan bukti jelas bahawa terdapat masalah yang ketara dengan nombor itu. Mereka tidak sepadan dengan realiti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.