Biden diberi amaran tentang ‘campur tangan’ dalam politik Israel selepas laporan intel menyatakan kepimpinan Netanyahu ‘berisiko’

(SeaPRwire) –   Sebuah agensi perisikan Amerika Syarikat telah mengeluarkan penilaian yang menentukan menghadapi cabaran yang serius, dengan satu pakar memberi amaran laporan itu boleh memberi kesan seolah-olah cuba mempengaruhi pengundi Israel.

“Kami tidak perlu penilaian perisikan untuk membaca kaji selidik pendapat awam Israel. Israel adalah sebuah demokrasi dan mempunyai media bebas. Politik Israel dipamerkan sepenuhnya,” kata Richard Goldberg, penasihat kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi dan bekas pegawai Majlis Keselamatan Negara, kepada Digital.

“Fakta bahawa ODNI memasukkan bahagian ini dan merangkaikannya dengan cara ini menyerupai pentadbiran cuba campur tangan dalam demokrasi Israel dan menekan kerajaan,” tambah Goldberg.

Laporan ODNI (Ofis Penilaian Perisikan Kebangsaan) mencatat bahawa “kekurangan keyakinan” yang sudah lazim dalam pentadbiran Netanyahu, yang mengambil tamparan yang ketara disebabkan serangan pengganas pada 7 Oktober, “menjadi lebih dalam dan meluas daripada sebelum perang, dan kami menyaksikan protes besar-besaran yang menuntut peletakan jawatannya.”

“Kerajaan yang berbeza dan lebih sederhana adalah skenario yang mungkin,” kata laporan itu. Ia juga mendakwa Israel dijangka menghadapi tekanan antarabangsa yang semakin meningkat disebabkan krisis kemanusiaan di Jalur Gaza, lapor The Jerusalem Post.

Netanyahu, serta gabungan koalisi pemerintah yang terdiri daripada parti kanan jauh dan ultra-ortodoks yang mengambil dasar keras terhadap isu Palestin dan keselamatan, mungkin dalam bahaya,” kata laporan itu.

Seorang pegawai kanan Israel membantah laporan itu dengan berkata, “Mereka yang memilih perdana menteri Israel adalah rakyat Israel dan bukan orang lain. Israel bukanlah negara bawahan Amerika Syarikat tetapi negara bebas dan demokratik di mana rakyatnyalah yang memilih kerajaan,” menurut Axios.

“Kami mengharapkan kawan-kawan kami bertindak untuk menggulingkan rejim pengganas Hamas dan bukan kerajaan yang dipilih di Israel,” kata kenyataan daripada pegawai itu kepada wartawan Selasa lalu menurut laporan Axios.

Laporan ODNI juga membincangkan bahawa tentangan bersenjata daripada Hamas kemungkinan akan berterusan selama bertahun-tahun kerana Tentera Darat IDF bekerja untuk menghapuskan semua jejak laluan dan pangkalan Hamas. Tetapi ia juga mendakwa Israel dan Iran telah memulakan penyesuaian tindakan mereka untuk mengelakkan konflik lebih besar antara kedua-dua negara, yang boleh membawa padah kepada rantau ini.

“Kami menilai bahawa kepimpinan Iran tidak terlibat dalam perancangan serangan 7 Oktober dan tidak mempunyai maklumat terlebih dahulu mengenai serangan itu,” kata laporan itu.

Yair Lapid, bekas perdana menteri Israel dan ketua pembangkang, meminta Knesset untuk mengadakan pilihan raya dan memilih pemimpin baru menghadapi kegagalan Netanyahu. Parti Yesh Atid Lapid telah mengemukakan usul “tidak percaya” terhadap Netanyahu pada Januari, tetapi usaha itu gagal undian di Knesset.

“Kerajaan ini tidak boleh terus wujud. Ia adalah kegagalan yang menelan nyawa manusia dan masa depan negara,” kata Yesh Atid selepas Knesset meluluskan belanjawan $14.5 bilion yang didakwa “memberi keutamaan kepada pejabat tidak perlu dan dana koalisi berbanding bantuan kepada penduduk yang dipindahkan, tentera simpanan dan untuk memperkukuhkan rasa keselamatan.”

Netanyahu mendapati dirinya menghadapi beberapa ketegangan dengan Presiden Biden selepas Biden berkata beliau akan berbincang secara terus dengan Netanyahu, mengatakan “Anda dan saya akan mempunyai ‘saat datang kepada Jesus’,” merujuk kepada saat pemahaman yang besar.

Namun begitu, pada sidang akhbar Putih pada Selasa, telah didedahkan kedua-dua pemimpin mungkin tidak berbual selama lebih sebulan. Berikutan soalan daripada wartawan, Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan menekankan kedua-dua kerajaan “telah berkomunikasi sepanjang bulan.”

“Marilah lihat apa yang berlaku [di Rafah]. … Isu utama adalah apa yang berlaku di atas tanah dan bukan apa yang berlaku dalam pertukaran perkataan,” kata Sullivan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.