Biarawan berjuang untuk mengekalkan gereja di Jerusalem terbuka untuk penganut Kristian di tengah konflik Israel-Hamas

Franciscan monks yang bertanggungjawab mengurus gereja-gereja di Tanah Suci sedang berjuang untuk mengekalkan tapak-tapak ziarah terbuka untuk umat Kristian yang terperangkap di tengah-tengah konflik berterusan.

Custody of the Holy Land, biara Katolik yang diberi tugas mentadbir dan melindungi tapak-tapak suci daripada kehidupan Jesus Kristus, sedang berusaha untuk mengekalkan tapak-tapak ziarah terbuka untuk orang beriman yang kini berada di Israel.

“Tempat-tempat suci kami masih terbuka buat masa ini, terutamanya untuk membenarkan rombongan ziarah yang sedang berlangsung dapat menjalankan pengalaman rohani mereka sebaik mungkin,” tulis Custody of the Holy Land dalam kenyataan.

Custody of the Holy Land mengurus lebih 50 tempat suci yang dianggap suci kerana pentingnya dalam kehidupan Jesus Kristus atau sejarah agama Kristian.

Tempat-tempat suci ini termasuk Gereja Holy Sepulchre, di mana Jesus dipercayai dikubur selepas disalib; Taman Gethsemane; Kubur Nabi Isaiah; Gereja Kelahiran, dibina di tapak di mana Jesus dipercayai dilahirkan; dan tapak dakwaan penukaran St. Paul.

“Selama lebih tujuh abad, para biarawan Franciscan, sama ada dalam masa perang atau aman, penggalian atau kerja, telah melawat setiap hari tempat-tempat penderitaan Jesus,” kata Fra Stéphane, seorang biarawan Franciscan selepas prosesi antara tapak-tapak suci. “Kristus bangkit di sini! Dia mengalahkan dunia di sini! Pada akhir prosesi harian, kami berdoa untuk kedamaian.”

“Kami minta anugerah Tuhan bagi hadiah kedamaian: untuk seluruh dunia, tetapi khusus untuk tanah ini yang teraniaya, Tanah Suci, untuk orang-orang yang tinggal di sini, supaya mereka dapat hidup bersama-sama” kata Fra’ Stéphane Milovitch, presiden Holy Sepulchre.

Patriark Latin Baitulmuqaddis Pierbattista Pizzaballa telah lantang bersuara menyokong gencatan senjata sejak pertumpahan darah bermula.

“Pertumpahan darah berterusan dan deklarasi perang mengingatkan kami sekali lagi tentang keperluan mendesak untuk mencari penyelesaian yang berkekalan dan menyeluruh kepada konflik Palestin-Israel di tanah ini,” kata Pizzaballa dalam kenyataan pada Sabtu.

Paus Francis telah menghubungi satu-satunya Gereja Katolik di Jalur Gaza ketika peperangan antara Hamas dan Israel terus merosakkan rantau ini.

Paus tersebut menubuhkan komunikasi peribadi dengan Holy Family Church pada Sabtu dan telah memanggil berulang kali untuk mengetahui situasi paroki tersebut.

Peperangan enam hari lalu sudah mengorbankan sekurang-kurangnya 1,600 nyawa selepas pengganas Hamas menyerang sempadan Gaza-Israel dan menyerang bandar serta kampung. Israel menyaksikan pertempuran senjata di jalan-jalan bandar sendiri buat kali pertama dalam dekad.