Berpuluh-puluh tahun selepas penutupan, Domus Tiberiana di Bukit Palatine di Rom dibuka semula kepada pelancong

Sebuah istana Rom purba di atas Bukit Palatine bandar itu telah dibuka semula kepada pelancong pada Khamis, hampir 50 tahun selepas penutupannya untuk pemulihan.

Domus Tiberiana yang berusia hampir 2,000 tahun adalah rumah kepada pemerintah dalam tempoh Imperial bandar purba itu. Istana yang luas itu membolehkan pemandangan merentasi Forum Rom di bawah.

Orang awam kini boleh melawatnya, berikutan dekad pemulihan struktur untuk mengukuhkan istana itu atas sebab-sebab keselamatan. Penggalian menemui artifak dari berabad-abad kehidupan Rom selepas kejatuhan empayar.

Pengarah Taman Arkeologi Colosseum, yang merangkumi Bukit Palatine, dalam deskripsi bertulis istana dipulihkan, menggelarnya “istana kuasa par excellence.”

Pada malam pembukaan semula, pegawai itu, Alfonsina Russo, memetik seorang penyajak Rom abad pertama sebagai berkata istana yang luas itu kelihatan “tidak terhingga” dan bahawa “keagungannya adalah sama seperti keagungan langit.”

Walaupun domus, atau kediaman, dinamakan sempena Tiberius, yang memerintah empayar selepas kematian Augustus, kajian arkeologi menunjukkan asas istana itu bertarikh dari zaman Nero, tidak lama selepas kebakaran 64 M. yang memusnahkan banyak bandar.

Selepas kejatuhan Empayar Rom, kediaman mengalami berabad-abad ditinggalkan, sehingga apabila, pada 1500-an, keluarga bangsawan Farnese membangunkan sebuah taman yang luas di sekitar runtuhan.

Berkat pembukaan semula istana kepada orang ramai, pengunjung hari ini boleh mendapat gambaran yang lebih jelas tentang laluan kaisar purba dan mahkamah mereka menikmati dalam perjalanan ke domus.

Perkataan bahasa Inggeris “istana” diilhamkan oleh kediaman imperial yang mewah di atas Palatine, salah satu daripada tujuh bukit Rom purba.

Domus, dibina di lereng barat laut bukit, dianggap sebagai istana imperial yang sebenarnya. Selain kediaman maharaja, kompleks itu termasuk taman, tempat ibadat, suku pengawal Praetorian yang melindungi pemerintah dan daerah perkhidmatan untuk pekerja yang menghadap Forum Rom.

Kerja penggalian dan pemulihan, yang dijalankan juga semasa pandemik coronavirus apabila pelancongan berada pada tahap minimum selama berbulan-bulan, membantu ahli arkeologi menyusun apa yang Russo panggil berabad-abad sejarah di tempat yang “entah macamana terlupa.”

Untuk mereka yang melawat domus yang dibuka semula dipamerkan sebahagian daripada ratusan artifak yang ditemui, termasuk objek dalam logam dan kaca. Patung, hiasan lain dan syiling purba juga digali.