Berbilion telah dilabur di Haiti sejak gempa 2010 tidak meningkatkan negara: ‘Kita masih bekerja’

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah melabur beratus-ratus juta dolar kepada inisiatif baru untuk membaikpulih negara Haiti sejak gempa bumi 2010, tetapi terdapat kebimbangan sama ada negara itu akan menggunakan wang itu dengan betul, menurut pakar.

Haiti telah menerima bantuan berbilion dolar sejak gempa bumi yang membinasakan 2010, berkat usaha antarabangsa yang diketuai oleh Amerika Syarikat dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kira-kira 120% daripada KDNK negara pada masa itu.

“Mereka tidak pernah membina semula Port-au-Prince. Anda berbicara tentang bandar yang tidak mempunyai sistem pembuangan sisa, tidak mempunyai paip asas dan elektrik, tiada infrastruktur asas … orang tidak dapat ke mana-mana, mereka berjalan di jalan tanah,” kata Jack Brewer, bekas pemain NFL dan filantropis yang telah mengejar inisiatif untuk membantu membina semula Haiti.

Brewer memberitahu Digital bahawa beliau merasakan pembiayaan yang disediakan selepas gempa bumi 2010 “tidak digunakan dengan betul.”

“Saya diberi peluang untuk menyaksikan banyak perkara yang berlaku di atas tanah,” kata Brewer. “Selepas gempa bumi 2010, saya bekerja dengan Persatuan Pemain NFL, dan kami … ia dipanggil Dana Clinton untuk Haiti … dan kami mengumpulkan banyak wang melalui itu, dan ia mula dialokasikan.”

“Kemudian negara-negara lain datang dan mula mengalokasikan banyak wang,” tambahnya. “Anda akan fikir bahawa matlamat jangka panjang adalah untuk membina semula bandar Port-au-Prince dan kawasan-kawasan sekitarnya yang terjejas oleh gempa bumi, tetapi saya berada di sana, dan beberapa tahun berlalu, dan kami masih bekerja.”

Amerika Syarikat telah bersetuju untuk menyokong misi keselamatan antarabangsa dari Afrika Timur ke Haiti, diketuai oleh Kenya dan terdiri daripada polis dari pelbagai negara. Pentadbiran Biden akan menjanjikan $33 juta lagi bantuan kemanusiaan am ke negara itu, menjadikan jumlah yang telah dikomitkan untuk usaha itu menjadi $333 juta.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken pada hari Rabu menyatakan krisis “telah menjadi kisah panjang” dan akan memerlukan komuniti antarabangsa untuk membantu menstabilkan negara itu kerana kumpulan samseng terus berleluasa.

“Setelah melakukan semua kerja ini, kita seharusnya berada di tempat di mana misi itu bergerak ke depan,” kata Blinken. “Ia akan, kami percaya, membantu menubuhkan semula keselamatan dan mengambil alih kawalan negara itu daripada kumpulan samseng.”

, dikenali dengan nama samaran “Barbecue”, mengendalikan kumpulan samseng bernama G9 Family and Allies, meningkat ke tahap pengaruh yang membenarkannya menghalang Perdana Menteri Haiti semasa Ariel Henry daripada kembali ke negara itu sehingga beliau bersetuju meletak jawatan.

Brewer berkata beliau merasakan banyak orang Haiti “percaya bahawa Amerika Syarikat adalah salah satu akar masalah,” bermula kepada Clinton dan usaha pembinaan semula mereka berikutan gempa bumi.

“Mereka fikir Washington, D.C. mengawal pemimpin-pemimpin ini yang datang ke negara itu, dan seperti yang dapat dilihat, kebanyakan pemimpin adalah korup,” dakwa Brewer. “Mereka masuk, dan ia agak budaya di Haiti: Sebagai seorang politikus, sebaik sahaja anda mendapat kuasa itu anda boleh memperkaya diri anda sendiri.”

Apabila ditanya mengenai , jurucakap bekas presiden dan setiausaha memberitahu Digital: “Clinton bekerja tanpa henti untuk menangani keperluan rakyat Haiti berikutan gempa bumi yang memusnahkan. Walaupun pengkritik mereka telah memutarbelitkan dan meragukan fakta, mereka tidak pernah mengelak daripada berbuat segala-galanya untuk meninggikan orang.”

Seorang pakar mengenai Haiti memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa selepas Presiden René Préval meninggalkan jawatan pada 2011, beliau mendapati pemimpin Haiti berikutnya paling baik dan paling teruk berkaitan dengan mereka.

Kumpulan samseng telah mendapat pengaruh sepanjang dekad yang lalu, tetapi pengaruh yang semakin meningkat dan kaitan dengan kepimpinan politik negara itu membenarkan mereka mendapat wang melalui campuran penindasan, penculikan, dan penyeludupan dadah dan senjata.

Brewer bimbang bahawa walaupun tanpa takut menyelewengkan dana, beliau tidak mempunyai keyakinan bahawa wang baru akan membuktikan keberkesanannya, dengan mengutip bantuan kemanusiaan selepas bencana alam dan ketiadaan peningkatan jangka panjang.

Dalam kajian 2016 terhadap beberapa inisiatif yang diterapkan ke Haiti berikutan bencana alam, ABC News mendapati kilang pakaian $400 juta yang dijanjikan untuk mewujudkan banyak peluang pekerjaan untuk kawasan itu sebenarnya “kurang memberi”.

“Mereka sedang membina infrastruktur tanpa kod,” katanya. “Mereka tidak mempunyai kod, jadi jika mereka mendapat , perkara yang sama akan berlaku.”

Negara itu berjuang untuk menangani wabak kolera yang bermula selepas tentera pengaman PBB secara tidak sengaja memperkenalkan penyakit itu ke pulau itu. Kira-kira 10,000 orang meninggal dunia akibat penyakit itu.

Sebahagian daripada masalahnya adalah wang yang diberikan kepada Haiti sudah ditetapkan untuk beberapa perkhidmatan yang perlu, seperti membayar Palang Merah untuk bantuan mereka di atas tanah, serta perkhidmatan penyelamat lain.

“Dana sebenar yang tinggal di atas tanah, banyak daripadanya jatuh ke tangan orang yang salah atau mereka yang berkuasa,” tambah Brewer, memanggil usaha pemulihan “pengendalian bencana alam terburuk dalam sejarah planet.”

“Ia sangat mengecewakan untuk melihat tahap rasuah, terutamanya mengenai perkara-perkara yang melibatkan kanak-kanak dan belia, dan cuba mendapatkan bekalan perubatan masuk dan keluar negara … ia sangat sukar,” katanya.

Berkenaan $333 juta yang akan dihantar ke Haiti dalam beberapa bulan akan datang, Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat (USAID) memberitahu Digital bahawa “sebarang gangguan atau penyelewengan bantuan kemanusiaan adalah tidak dapat diterima.”

“USAID mengambil tanggungjawabnya sebagai penjaga dana pembayar cukai Amerika Syarikat dengan serius dan memegang rakan pelaksana mengikut piawaian tertinggi untuk memastikan dana pembayar cukai digunakan dengan bijak, berkesan, dan untuk tujuan yang ditetapkan,” kata jurucakap USAID. “Kami memerlukan rakan kami mempunyai langkah berjaga-jaga dan sistem pengurangan risiko yang kukuh untuk memastikan bantuan kemanusiaan berprinsip mencapai mereka yang paling memerlukannya.”

Agensi itu menyatakan bahawa ia bekerja dengan rakan bantuan kemanusiaan dengan “pengalaman meluas bekerja dalam persekitaran mencabar” dan yang telah “menunjukkan komitmen mereka untuk kekal dan menyampaikan bantuan nyawa dengan keberkesanan, neutraliti dan kebebasan sambil memastikan keselamatan staf dan kemudahan mereka.”

Agensi Berita Associated Press dan penyelidik Digital Michael Lee dan Bradford Betz menyumbang ke laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.