Benito si unta bergerak ke rumah baru di Mexico Tengah selepas perjalanan seribu batu

(SeaPRwire) –   Setelah kempen oleh para pencinta alam, Benito unta meninggalkan dan keadaan cuaca yang ekstremnya Ahad malam dan menuju ke taman pemuliharaan di tengah Mexico, di mana iklimnya lebih sesuai dengan habitat asalnya dan sudah menjadi rumah untuk unta lain.

Kumpulan alam telah menyuarakan aduan yang kuat tentang keadaan yang dihadapi oleh Benito di zoo Taman Pusat bandar raya Juarez, di seberang , di mana cuaca di musim panas sangat panas dan suhu jatuh semasa musim sejuk.

Kren dengan hati-hati mengangkat bekas mengandungi unta ke atas trak sementara penduduk bandar yang cinta dengan haiwan itu berkata selamat tinggal pahit. Beberapa aktivis berteriak, “Kami cinta kamu, Benito.”

“Kami sedikit sedih kerana dia meninggalkan. tetapi ia juga memberi kami kegembiraan yang besar … Syarat-syarat cuaca tidak sesuai untuknya,” kata Flor Ortega, 23 tahun, yang mengatakan dia telah menghabiskan sepanjang hidupnya melawat Modesto unta, yang berada di zoo selama dua dekad sebelum meninggal dunia pada 2022, dan kemudian Benito, yang tiba bulan lalu Mei.

Pemindahan tidak mungkin datang pada masa yang lebih baik, ketika salji baharu akan menimpa kawasan itu.

Benito akan dalam perjalanan selama 1,200 batu dan kira-kira 50 jam di jalan ke rumah baharu, taman African Safari di negeri Puebla. Pelawat melalui taman dalam kenderaan segala guna untuk melihat haiwan seolah-olah mereka dalam safari.

Bekas, lebih daripada 16.5 kaki, direka khas untuk Benito, dan unta dibenarkan menjadi familiar dengannya semasa hujung minggu, kata Frank Carlos Camacho, pengarah taman.

Kepala haiwan menonjol melalui bahagian atas bekas kayu dan logam besar itu, tetapi rangka membenarkan kain pelindung ditutup ke atas Benito dan membaiki dia daripada sejuk, angin dan hujan serta daripada bunyi dan pemandangan lanskap bergerak lalu.

“Unta mempunyai mata yang sangat besar dan mendapat ketinggian untuk dapat mencari pemangsa di savana dan kita perlu menghalang itu supaya ia tidak mempunyai sumber tekanan,” kata Camacho dalam video dimuat naik di media sosial.

Di dalam bekas adalah jerami, alfalfa, air dan sayuran, dan peralatan elektronik akan memantau suhu dan membenarkan teknisi bercakap juga dengan haiwan.

Di luar, Benito akan dijaga oleh konvoi kenderaan dengan pegawai daripada Peguam Persekutuan untuk Perlindungan Alam Sekitar dan .

“Dia akan tenang, dia akan bepergian dengan sangat baik. Kami telah melakukan ini banyak kali,” kata Camacho.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.