Bendera ISIS dijumpai dalam peralatan Hamas sebagai Netanyahu membuat sambungan terus antara kumpulan pengganas: ‘Hamas adalah ISIS’

Tentera Israel mengatakan mereka telah menemui bendera ISIS di kalangan milik seorang ahli Hamas, menarik kaitan antara dua kumpulan pengganas.

ISIS, juga dikenali sebagai ISIL atau Negara Islam, ialah kumpulan pengganas yang mendapat kepopularan pada 2014 apabila ia mengisytiharkan khalifah di Iraq dan Syria. Ia juga mengaku bertanggungjawab terhadap serangan maut di pelbagai bahagian Timur Tengah termasuk Lubnan, Mesir dan Jordan.

“Hamas membawa bendera ISIS untuk membunuh kanak-kanak, wanita dan lelaki Israel,” kata Tentera Pertahanan Israel (IDF) dalam satu pos di X, dengan gambar bendera.

IDF menambah: “Hamas ialah organisasi pengganas genosid yang lebih teruk daripada ISIS.”

Kaitan antara dua kumpulan pengganas juga dibuat semasa sidang akhbar di Israel bersama Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Netanyahu membuat kaitan terus antara dua kumpulan pengganas, dengan berkata: “Hamas ialah ISIS.”

“Sama seperti ISIS dikalahkan, begitu juga Hamas akan dikalahkan dan Hamas haruslah dirawat tepat seperti cara ISIS dirawat. Mereka harus dikeluarkan dari komuniti bangsa. Tiada pemimpin harus bertemu mereka. Tiada negara harus menampung mereka. Dan mereka yang berbuat demikian harus dikenakan sanksi.”

Dan, “Akan ada banyak hari yang sukar, tetapi saya tidak ragu bahawa pasukan peradaban akan menang.”

Blinken menekankan kekejaman Hamas termasuk pemenggalan dan membakar mangsa, yang juga dilihat dunia semasa kebangkitan kuasa ISIS.

“Hamas hanya mempunyai satu agenda: untuk memusnahkan Israel dan membunuh. Tiada negara boleh atau akan bertolak ansur dengan pembunuhan warganya atau kembali ke keadaan yang membenarkannya berlaku,” katanya. “Israel mempunyai hak, sebenarnya kewajipan, untuk mempertahankan diri dan memastikan ini tidak berlaku lagi. Jadi perdana menteri dan saya membincangkan bagaimana Israel melakukan perkara ini dengan betul. Kemanusiaan kita, nilai yang kita anugerahkan kepada nyawa manusia dan maruah manusia. Inilah yang membuat kita.”

Blinken menyusul kenyataan ini dengan menekankan sokongan Amerika Syarikat terhadap Israel di tengah konfliknya dengan Hamas.

“Pesanku kepada Israel ialah ini: Anda mungkin cukup kuat sendiri untuk mempertahankan diri tetapi selama Amerika wujud, anda tidak perlu berbuat demikian,” katanya.

Jabatan Negara Amerika Syarikat telah menetapkan kedua-dua ISIS dan Hamas sebagai pertubuhan pengganas asing.