Belgium, Perancis mahu tapak peringatan Perang Dunia I diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO

Dengan peperangan melanda jantung Eropah sekali lagi, batu nisan, tanah perkuburan dan memorial yang tidak terkira banyaknya dari Perang Dunia I adalah kesaksian masa kejamnya. Belgium dan Perancis mahu ia diiktiraf sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO untuk memastikan orang berhenti dan berfikir.

Ia membawa jeda dan introspeksi kepada hampir semua orang yang melawat tapak-tapak yang tersebar di sepanjang garis depan pertempuran 1914-1918 Perang Dunia I Agung yang membunuh sekitar 10 juta tentera.

Pada usia 12 tahun, Robin Borremans sedang bermimpi untuk menjadi juruterbang helikopter dalam Pasukan Khas elit Belgium. Di tanah perkuburan Tyne Cot, di mana 12,000 tentera Komanwel dikebumikan baris demi baris, perspektifnya tentang kehidupan dan kematian, perang dan damai, sedang diasah.

SALIB YANG DITEMUI DALAM PUNCAK SELEPAS PERTEMPURAN WWI DI PERANCIS AKAN DIPULANGKAN KEPADA GEREJA SELEPAS 100 TAHUN

“Ia membuat anda sangat senyap apabila anda tahu apa yang berlaku dalam perang ini,” katanya sambil berehat daripada berjalan di antara barisan orang yang gugur. “Ia benar-benar menakjubkan.” Beliau dan rombongannya merancang untuk melawat tanah perkuburan untuk Jerman, musuh ketika itu, kemudian hari itu.

Adalah kerana kesan itu yang kedua-dua negara mahu UNESCO memasukkan kawasan itu dalam senarai tapak terkenalnya bersama-sama dengan Tembok Besar China, Machu Picchu di Peru dan Acropolis di Greece. Keputusan mengenai isu itu dijangka dibuat sekitar 21 September semasa mesyuarat Jawatankuasa Warisan Dunia UNESCO di Riyadh, Arab Saudi.

Kawasan itu mempunyai 139 tapak merentasi Belgium barat dan utara Perancis dan telah menjadi sejarah hidup sejak senjata akhirnya berhenti pada tahun 1918. Di Ypres bersebelahan, “setiap malam – setiap malam – setiap hari tunggal sejak tahun 1920-an terdapat beberapa orang meniup sangkakala dari Pintu Menin,” di mana nama 54,000 tentera yang tidak pernah ditemui dalam kekacauan yang ditimbulkan oleh perang itu diukir pada dindingnya, kata Matthias Diependaele, menteri warisan Kawasan Flanders utara Belgium.

“Itulah idea memperingati setiap nyawa individu yang hilang dalam perang itu,” katanya.

Tetapi itu tidak semestinya cukup untuk mencapai pengiktirafan sedemikian tinggi, UNESCO telah memutuskan. Untuk kekecewaan kedua-dua negara, ia menolak permintaan mereka pada tahun 2018 dengan nasihat Majlis Antarabangsa Mengenai Monumen dan Tapak yang menandakan kesimpulannya dengan komen seperti “beberapa soalan,” “kurang jelas,” “terlalu sempit dan terhad” dan “kekurangan.”

KAPAL IRONTON YANG HILANG LAMA DITEMUI DI TASIK HURON SELEPAS MENGELOAK PENCARI LEBIH SATU ABAD

Selain itu, ia lama dianggap bahawa tapak seperti kem tahanan Nazi Jerman Auschwitz Birkenau di Poland perlu berdiri sendiri sebagai saksi kepada kengerian dan penderitaan dan bukan menjadi preseden untuk senarai panjang yang berkaitan dengan peperangan.

Itu lima tahun yang lalu dan sekarang, kata Diependaele, “Saya percaya dan saya mengharapkan hakikat bahawa idea di dalam UNESCO telah berubah dan kini terdapat lebih banyak konteks keterbukaan.” Dan dengan pencerobohan Rusia selama 1 1/2 tahun ke atas Ukraine, “dunia telah berubah sejak itu juga. Dan mungkin terdapat banyak lagi pemahaman tentang keperluan mempertahankan kedamaian.”

Sejak perang di Ukraine bermula, beberapa institusi yang berkaitan dengan memorial dan tanah perkuburan telah memulakan inisiatif untuk menyokong negara yang dilanda perang.

Seperti dalam Perang Dunia I, korban juga dihitung dalam puluhan ribu, walaupun, untungnya, kadar keseluruhannya masih jauh lebih kecil. Rasa kehilangan walau bagaimanapun, kekal sama.

“Kami mendapat begitu ramai orang datang melalui sini dan membuat hubungan dengan Ukraine kerana ia sangat relevan pada masa ini,” kata Erin Harris, pemandu di Tyne Cot. “Dan anda melihat situasi yang sama berlaku – dengan kedua-dua pihak berperang tanpa henti.”

“Dan anda datang ke tempat seperti ini dan anda benar-benar melihat, baiklah, ini masih berlaku,” kata Harris. “Dan, anda tahu, tidak banyak yang berubah.”