Belgium akan membubarkan platun tentera kerana keganasan dan gangguan yang serius, menteri pertahanan kata

(SeaPRwire) –   Sebuah platun kira-kira 30 askar yang menjadi sebahagian daripada tentera Belgium akan dibubarkan kerana kes-kes keganasan dan gangguan yang serius, menteri pertahanan berkata Khamis.

Ludivine Dedonder berkata beberapa orang sudah ditempatkan di bawah perlindungan, manakala suspek telah diberhentikan atau dipindahkan ke unit lain. Beliau berkata tiada tempat untuk apa jua bentuk “seksmisme, rasisme atau ekstremisme” dalam tentera .

Berucap di sidang akhbar bersama ketua pertahanan Laksamana Michel Hofman, Dedonder berkata beliau dimaklumkan tentang keganasan dalam Batalion Jurutera Keempat dalam satu emel pada November. Beliau dialert oleh seorang sanak saudara salah seorang askar yang menjadi mangsa, katanya.

Dedonder berkata siasatan segera dilancarkan, memberi tumpuan kepada “tindakan serius” keganasan.

“Antara lain, kita bercakap tentang rawatan merendahkan, serangan dan pukulan, ugutan, ancaman di antara askar, tekanan yang dikenakan oleh askar ke atas rakan sejawat mereka, dan kewajiban untuk menutup fakta-fakta ini,” kata menteri itu.

Dedonder berkata keganasan itu berlaku semasa upacara penghormatan dan sesi latihan, berlarutan selama beberapa bulan dan melibatkan pegawai, pegawai bukan komisioned dan askar kurang pengalaman.

“Tingkah laku ini tidak dapat diterima,” yang mana Belgium mengambil tindakan tegas, termasuk membubarkan sebuah platun dalam Batalion Ke-4 di bandar Amay di timur, kata Dedonder. Beliau berkata tentera akan mengamalkan dasar sifar toleransi.

Batalion di Amay ditubuhkan pada 1913 dan menyertai Perang Dunia Pertama pada tahun berikutnya. Ia mempunyai reputasi yang hebat dalam tentera Belgium.

“Ia tidak menjejaskan seluruh tenaga kerja,” kata Dedonder. “Kami bercakap tentang beberapa puluh orang pada masa ini.”

Hofman dan Dedonder berkata mereka tidak boleh memberikan butiran lanjut tentang identiti individu yang terlibat, atau sifat sebenar keganasan itu, kerana siasatan sedang berjalan.

“Kita bercakap tentang tingkah laku merendahkan, penghinaan, sebagai sebahagian daripada upacara penghormatan atau ritual penyatuan,” kata Dedonder.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.