Belarus menggelar stesen penyiaran negara Jerman Deutsche Welle ‘ekstremis’, melarang aktiviti di negara itu

(SeaPRwire) –   pada Isnin mengisytiharkan bahawa perkhidmatan Belarusian stesen penyiaran negara Jerman Deutsche Welle adalah sebuah pertubuhan “ekstremis” dan melarang semua aktivitinya di negara itu.

Pengisytiharan itu bermakna sesiapa yang bekerja dengan Deutsche Welle menghasilkan kandungan untuk perkhidmatan Belarusian berpotensi menghadapi hukuman penjara tujuh tahun. Sesiapa yang membaca dan memposting semula rencana oleh Deutsche Welle mungkin didapati bersalah atas kesalahan pentadbiran atau jenayah.

Peter Limbourg, pengarah umum Deutsche Welle, mengkritik keputusan itu, dengan menyatakan tuduhan itu “tidak berasas” dan tidak mencerminkan sifat sebenar kerja perkhidmatan Belarusian.

Pihak berkuasa Belarus telah menamakan 199 pertubuhan sebagai “ekstremis” dan mereka menggunakan label itu untuk menindas pembangkang di negara itu. Senarai itu termasuk Perkhidmatan Belarusian Radio Bebas Eropah/Radio Liberty dan saluran TV bebas Belarusian Belsat, menyiarkan dalam bahasa Belarusia dari .

“Situasi kebebasan bersuara di Belarus adalah yang terburuk di Eropah,” kata Andrei Bastunets, ketua Persatuan Wartawan Belarus, menambah bahawa Belarus setaraf dengan “Eropah”.

Belarus digoncangkan oleh protes besar-besaran pada 2020 selepas presiden autoritarian negara itu, Alexander Lukashenko, mengisytiharkan beliau telah memenangi penggal keenam dalam pejabat. Undian ini dikecam oleh Barat dan pembangkang sebagai palsu.

Sebagai tindak balas, pertubuhan hak asasi manusia menyatakan pihak berkuasa telah menangkap lebih 35,000 orang, memukul beberapa daripada mereka dengan kejam. Banyak tokoh pembangkang terkenal ditangkap dan dijatuhi hukuman penjara panjang, manakala yang lain melarikan diri ke luar negara.

Perkhidmatan Belarusian Deutsche Welle berpangkalan di Bonn dan pertubuhan berita itu dibiayai oleh kerajaan Jerman.

Menurut Persatuan Wartawan Belarus, kini terdapat 36 wartawan di belakang batas di Belarus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.