Belarus mendakwa telah menerima senjata nuklear taktikal daripada sekutu Rusia

(SeaPRwire) –   Presiden Belarus mengumumkan minggu ini bahawa negara itu telah menerima senjata nuklear taktikal yang dihantar dari Rusia.

Presiden Alexander Lukashenko berkata pada Isnin bahawa senjata yang sangat teratur itu diterima pada bulan Oktober.

Tiada maklumat lanjut diberikan mengenai sifat senjata nuklear atau penggunaannya yang dirancang.

Senjata nuklear taktikal adalah peluru berpandu jarak pendek dan saiz kecil yang dimaksudkan untuk digunakan di medan pertempuran.

Lukashenko sebelum ini mencadangkan bahawa senjata nuklear yang dibawa ke Belarus bertujuan untuk berfungsi sebagai penahan terhadap .

Rusia menyatakan bahawa ia masih menguasai senjata nuklear yang disediakan kepada Belarus – sekutu antarabangsa terdekatnya.

Tuntutan Lukashenko telah menimbulkan kebimbangan di negara jiran kerana kedekatan Belarus dengan Rusia telah mengubah tumpuan kuasa gravitasi wilayah itu ke arah Moscow.

menandatangani undang-undang pada bulan November untuk menarik balik ratifikasi perjanjian senjata nuklear antarabangsa utama.

Undang-undang itu menarik Rusia dari , asalnya ditandatangani pada tahun 1996 dan diratifikasi pada tahun 2000.

Pegawai Rusia telah menggambarkan penarikan negara itu dari perjanjian itu sebagai langkah menuju kesamarataan dengan kuasa Barat.

Hanya beberapa hari kemudian, tentera Rusia melaporkan bahawa ia berjaya melancarkan ujian peluru berpandu balistik antara benua yang direka untuk membawa kepala peledak nuklear dari kapal selam nuklear baharu.

menyatakan dalam kenyataan bahawa kapal misil strategik Imperator Alexander III melancarkan peluru berpandu Bulava dari kedudukan bawah air di Laut Utara Rusia dan mengenai sasaran di rantau Timur Jauh Kamchatka. Ia tidak jelas secara langsung dari kenyataan bila ujian pelancaran itu berlaku.

Danielle Wallace dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.