Belarus menarget aktivis pembangkang dengan serbuan dan penyitaan harta

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis mengumumkan serbuan dan penyitaan harta benda milik 104 aktivis pembangkang yang telah melarikan diri dari negara itu, langkah terbaru dalam penindasan terhadap penentangan yang terus berlangsung selama hampir empat tahun.

, melancarkan penindasan pada Ogos 2020, ketika protes besar-besaran meletus terhadap pemerintahannya berikutan pemilihan semula yang dipertikaikan yang pembangkang dan Barat telah mengutuk sebagai dipalsukan.

Lebih daripada 35,000 orang telah ditangkap, beribu-ribu orang telah dipukul dengan kejam dalam tahanan, dan puluhan organisasi berita bebas dan kumpulan hak telah ditutup, dan wartawan dipenjara.

Kira-kira 500,000 orang sejak itu telah melarikan diri dari negara 9.5 juta, dan pihak berkuasa tahun ini memulakan kempen terhadap warga Belarus di luar negara yang menyeru sanksi yang lebih keras terhadap negara itu.

Jawatankuasa Siasatan Belarus mengatakan pada hari Khamis serbuan dan penyitaan terbaru menyasarkan aktivis yang mengkritik pihak berkuasa Belarus di luar negara dan menyeru untuk menandakan ulang tahun kemerdekaan Belarus. Pihak berkuasa melancarkan siasatan jenayah atas tuduhan “membentuk kumpulan ekstrimis” dan “mencemarkan nama baik Belarus”, kesalahan jenayah yang boleh mengakibatkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun.

Pegawai mengatakan mereka mengesan peserta perhimpunan di Poland, Lithuania, Belgium, Georgia, , Amerika Syarikat dan negara-negara lain yang berlangsung pada 25 Mac untuk menandakan kali pertama Belarus telah diisytiharkan sebagai negara merdeka pada tahun 1918 — ulang tahun yang diperingati setiap tahun oleh pembangkang Belarus.

Jurucakap Jawatankuasa Siasatan Sergei Kabakovich berkata dalam kenyataan bahawa aktivis itu adalah “boneka pelarian”, dan menuduh mereka “menyeru tekanan ekonomi dan politik terhadap negara kami.”

Pemimpin pembangkang Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, yang pada tahun 2020 meninggalkan negara di bawah tekanan pihak berkuasa, berkata serbuan dan penyitaan itu adalah “balasan pihak berkuasa terhadap warga Belarus yang terus berjuang melawan diktator.”

“Rejim Lukashenko cuba menabur ketakutan di kalangan warga Belarus tidak hanya di dalam Belarus, tetapi juga di luar negara, kerana warga Belarus hidup dalam keadaan sukar yang kelihatan serupa dengan zaman Stalin — menguatkan penindasan, tangkapan sewenang-wenang dan ketidakstabilan yang berterusan.”

Viasna, kumpulan hak yang tertua dan paling terkemuka di Belarus, telah mengira hampir 1,400 tahanan politik di Belarus, termasuk pengasas kumpulan itu Ales Bialiatski, yang dianugerahkan Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.