Belarus menahan pemerhati pilihan raya, memecah masuk ke rumah sebagaimana dakwaan pengawas, tuntutan berhampiran undi

(SeaPRwire) –   Perkhidmatan keselamatan di Belarus sedang memecah masuk ke apartmen dan menahan orang di tempat kerja mereka di seluruh negara ketika mereka menjalankan ratusan pencarian di kalangan pemerhati pilihan raya ke arah pilihan raya tahun depan, pusat hak asasi manusia Belarusia Viasna mengatakan pada Selasa.

Ini adalah penindasan terbaru terhadap tokoh hak asasi manusia dan demokrasi menjelang pilihan raya parlimen dan tempatan yang dijadualkan pada bulan Februari. Telefon aktivis dilaporkan diperiksa dan mereka dipaksa menandatangani amaran terhadap “mempromosikan aktiviti ekstremis”. Tuduhan ini pernah dikenakan kepada aktivis demokrasi dan membawa hukuman sehingga tujuh tahun penjara.

Wakil-wakil dari agensi perisikan utama, KGB, yang mengekalkan nama Sovietnya, memaksa aktivis yang menjadi pemerhati dalam pilihan raya presiden terakhir untuk merakamkan “video penyesalan”.

Tiada komen dari pihak berkuasa.

Belarus dilanda protes semasa pilihan raya semula Presiden Alexander Lukashenko pada Ogos 2020, yang ditentang oleh pembangkang dan Barat. Sejak itu, pihak berkuasa menahan lebih daripada 35,000 orang, kebanyakan mereka disiksa dalam tahanan sementara yang lain melarikan diri dari negara itu.

Aktivis hak asasi manusia Pavel Sapelka dari Viasna menyebut pencarian terbaru “serangan lagi terhadap masyarakat sivil dan pembalasan pihak berkuasa terhadap aktiviti pemerhati bebas dalam pilihan raya 2020”.

“Kami melihat peningkatan tahap penindasan menjelang pilihan raya, dan pihak berkuasa sekali lagi cuba menakut-nakutkan semua orang aktif,” kata Sapelka. “Aktivis hak asasi manusia dan sukarelawan kini terpaksa bertindak hampir bawah tanah tetapi teruskan kerja mereka.”

Pada akhir November, pencarian berlaku di rumah sanak saudara pemimpin pembangkang dan aktivis yang sudah meninggalkan negara itu.

Menurut Viasna, terdapat 1,474 tahanan politik di belakang bar, termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.