Bekas presiden Honduras disabitkan di AS atas tuduhan membantu pengedar dadah

(SeaPRwire) –   NEW YORK (AP) — Bekas Presiden Juan Orlando Hernández didapati bersalah Jumaat di New York atas tuduhan bekerjasama dengan pengedar dadah dan menggunakan tentera dan polis kebangsaannya untuk membenarkan berpuluh-puluh tan kokain memasuki Amerika Syarikat tanpa halangan.

Juri kembali dengan keputusannya di mahkamah persekutuan selepas perbicaraan selama dua minggu, yang telah diteliti dengan rapi di negara asalnya.

Hernández, 55, yang berkhidmat dua penggal sebagai pemimpin negara Honduras kira-kira 10 juta orang, menepuk seorang peguam pertahanan, Renato Stabile, di belakang mereka berdiri bersama semua orang lain di dalam mahkamah ketika para juri keluar selepas pembacaan keputusan.

Apabila berita itu mencapai hampir 100 lawan Hernández di luar mahkamah, mereka bertepuk dan mula melompat ke udara untuk merayakan hasilnya.

Suasana di mahkamah adalah tenang dan Hernández kelihatan santai apabila keputusan tiga tuduhan diumumkan oleh ketua juri. Kadang-kadang, Hernández mempunyai tangannya dilipat di hadapannya atau satu kaki silang di atas yang lain ketika setiap juri diminta mengesahkan keputusan. Mereka semua berbuat demikian.

Dalam ucapan kepada juri sebelum mereka meninggalkan mahkamah, Hakim P. Kevin Castel memuji juri kerana mencapai keputusan sebulat suara, yang perlu untuk sabitan.

“Kami hidup di negara di mana 12 orang tidak dapat bersetuju tentang topping pizza,” kata hakim kepada mereka, mengatakan mesejnya akan sama terhadap keputusan mereka. “Itulah sebabnya saya kagum dengan anda.”

Peguam bela dan pendakwa tidak segera memberi komen.

Hernández ditangkap di rumahnya di Tegucigalpa, ibu negara Honduras, tiga bulan selepas meninggalkan jawatan pada 2022 dan diekstradisi ke AS pada April tahun itu.

Pendakwa AS menuduh Hernández bekerja dengan pengedar dadah seawal 2004, mengatakan beliau menerima berjuta-juta dolar rasuah ketika bangkit dari ahli kongres luar bandar ke presiden Kongres Kebangsaan dan kemudian ke pejabat tertinggi negara.

Hernández mengakui dalam keterangan perbicaraan bahawa wang dadah dibayar kepada hampir semua parti politik di Honduras, tetapi beliau menafikan menerima rasuah sendiri.

Beliau menyatakan bahawa beliau telah melawat Rumah Putih dan bertemu presiden AS sambil mempersembahkan dirinya sebagai seorang juara dalam perang dadah yang bekerja dengan AS untuk mengurangkan aliran dadah ke AS.

Dalam satu contoh, katanya, beliau diberi amaran oleh FBI bahawa kartel dadah mahu membunuhnya.

Beliau berkata pendakwanya membuat dakwaan palsu terhadapnya dalam usaha mendapatkan keringanan hukuman untuk jenayah mereka.

“Mereka semua mempunyai motivasi untuk berbohong, dan mereka adalah pembohong profesional,” kata Hernández.

Tetapi pendakwaan mengejek Hernández kerana kelihatan mendakwa dirinya sebagai satu-satunya politikus jujur di Honduras.

Semasa hujah penutup Rabu, Timbalan Pendakwa Raya Jacob Gutwillig berkata kepada juri bahawa Hernández yang terkorup “membina lebuh raya kokain ke Amerika Syarikat.”

Stabile berkata pelanggannya “telah didakwa dengan salah” sambil mendesak pembebasan.

Saksi perbicaraan termasuk pengedar yang mengakui tanggungjawab terhadap puluhan pembunuhan dan mengatakan Hernández adalah pelindung yang bersemangat terhadap beberapa pengedar kokain paling kuat di dunia, termasuk pengedar dadah Mexico yang terkenal Joaquín “El Chapo” Guzmán, yang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup di AS.

Hernández, memakai suit sepanjang perbicaraan, kebanyakannya tidak berperasaan ketika memberi keterangan melalui penterjemah, berulang kali berkata “tidak tuan” apabila ditanya sama ada pernah membayar rasuah atau berjanji melindungi pengedar daripada ekstradisi ke AS.

Adik lelakinya, Juan Antonio “Tony” Hernández, bekas ahli kongres Honduras, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada 2021 di mahkamah persekutuan Manhattan atas sabitannya sendiri atas tuduhan dadah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.