Bekas presiden Colombia kecam perbicaraan terhadapnya: ‘tindakan balas dendam politik’

(SeaPRwire) –   Presiden Colombia yang berpengaruh bekas Presiden Álvaro Uribe pada Rabu mengutuk apa yang dipanggil “balas dendam politik” langkah oleh pendakwa negara untuk membawanya ke mahkamah dalam kes yang telah menghantui warisannya.

Uribe menyatakan dalam mesej video bahawa tiada bukti terhadapnya, sehari selepas pendakwa mengumumkan niat mereka untuk secara rasmi menuntut Uribe dengan rasuah saksi dalam prosiding jenayah dan penipuan prosedur.

Itu akan membuat Uribe presiden bekas pertama untuk menghadapi perbicaraan.

Kes terhadap Uribe berasal daripada dakwaan yang dibuat sepuluh tahun lalu oleh seorang senator pembangkang bahawa Uribe terlibat dengan penciptaan kumpulan paramiliter.

Presiden bekas dituduh membayar bekas paramiliter untuk menukar keterangan mereka.

“Perbicaraan ini sedang dijalankan kerana anggapan politik, permusuhan peribadi, balas dendam politik, tanpa bukti untuk menyimpulkan saya cuba merasuah saksi atau menipu keadilan,” kata Uribe, yang berkhidmat dari 2002 hingga 2010.

Uribe berada di bawah tahanan rumah dalam kes itu selama dua bulan pada tahun 2020.

Uribe boleh menghadapi sehingga 12 tahun penjara atas tuduhan merasuah saksi dan lapan tahun penjara atas tuduhan penipuan prosedur.

Di bawah pentadbiran terdahulu, pendakwa Colombia cuba dua kali untuk menutup kes selepas mengatakan mereka gagal untuk mencari “tanggungjawab jenayah defendan.” Permohonan itu ditolak oleh hakim jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.