Bekas Presiden Colombia Ivan Duque menyeru AS ambil peranan lebih proaktif di Amerika Latin

Bekas Presiden Colombia Ivan Duque menyeru AS mengambil peranan yang lebih proaktif di Amerika Latin

Bekas Presiden Colombia Ivan Duque baru-baru ini duduk bersama Digital untuk membincangkan dasar luar Latin Amerika, ekonomi, peningkatan pengaruh Rusia dan China di rantau ini dan kerjanya dalam inisiatif alam sekitar.

Duque, seorang peguam yang mewakili Colombia di Bank Pembangunan Antara-Amerika sebelum berkhidmat empat tahun sebagai senator, memenangi pilihan raya presiden 2018, menewaskan Presiden semasa Gustavo Petro dan berkhidmat sehingga 2022.

Duque sejak lama menjadi suara lantang yang mengutuk peningkatan rejim autoritarian dan sosialis di seluruh rantau ini, sering dikaitkan dengan China dan Rusia. Ketika pengaruh ekonomi dan geopolitik China melonjak di seluruh Amerika Latin, Duque bimbang bahawa AS sering berdiri di tepi.

“Salah satu kebimbangan saya adalah apabila orang membangkitkan isu mengapa syarikat China memenangi bidaan pada begitu banyak infrastruktur kritikal dan strategik di Amerika Latin… tidak banyak syarikat AS yang bersedia untuk bida pada projek-projek ini… dan saya rasa itu sesuatu yang perlu diubah,” katanya.

China tidak pernah merahsiakan minatnya untuk membangunkan kepentingan ekonomi dan strategiknya di Hemisfera Barat.

“Kita sepatutnya ada lebih banyak syarikat Amerika yang berminat untuk membangunkan infrastruktur strategik di Amerika Latin,” kata Duque.

Beralih ke Rusia, Duque membezakan antara strategi ekonomi dan geopolitik Beijing secara besar-besaran dan percaturan yang lebih jahat Moscow.

“Saya benar-benar mahu membezakan antara China dan Rusia, kerana jelas bahawa Rusia, dalam kes Amerika Latin, bukan sahaja menyokong rejim diktator dan rejim penindasan… seperti Venezuela atau Nicaragua atau Cuba, tetapi telah mengambil bahagian secara aktif dalam pengintipan,” jelasnya.

Duque meneruskan, “Saya sebagai presiden, pada dasarnya, terpaksa mengusir dua ejen Rusia yang melakukan pengintipan di Colombia, seperti yang berlaku di negara-negara Eropah yang lain. Dan tidak syak lagi dari segi keselamatan siber, terdapat risiko besar bahawa Rusia akan menyokong serangan siber yang dilakukan dari negara-negara Amerika Latin. Dan saya fikir itu kebimbangan keselamatan hemisfera yang serius yang perlu dibangkitkan dan memerlukan suara yang kuat untuk berkata kepada Rusia, ‘Kami bukan tempat bermain anda. Jangan berani datang dan cuba mempengaruhi sistem demokrasi pilihan raya kami dan jangan cuba menceroboh keselamatan data kami.'”

Duque sejak lama menjadi suara terkemuka yang bersuara menentang diktator Venezuela Nicolas Maduro, yang telah didakwa dengan penyeludupan dadah oleh AS di Daerah Selatan New York. Namun, Duque percaya Maduro telah berjaya memanfaatkan situasi semasa untuk mengekalkan cengkaman besinya ke atas kuasa.

“Saya fikir tragedi Venezuela jelas. Lebih daripada enam juta orang telah meninggalkan negara itu. Ekonomi telah musnah sama sekali… dan migrasi akan berterusan. Dan sayangnya, saya percaya ramai orang memandang Maduro sebagai kentang panas yang tidak ada siapa pun yang mahu mengendalikannya. Jadi itu sedih, kerana dia akan menggunakan perasaan menjadi kentang panas itu untuk kekal berada di pejabat. Dan cuba terus membrutalisasi pembangkang dan mengukuhkan kuasanya,” katanya.

“Saya fikir organisasi antarabangsa, masyarakat antarabangsa, perlu memberi lebih tekanan kepada rejim itu dan sudah tentu perlu memberi lebih tekanan untuk menjamin pilihan raya demokratik yang segera, cepat, boleh dipercayai — dengan penelitian antarabangsa —.”

Rantau Andes baru-baru ini dilanda ketidakstabilan politik dan keganasan yang melambung tinggi. Melihat ke selatan ke jiran Colombia Ecuador, Duque memuji usaha Presiden Guillermo Lasso untuk menghadapi penyeludupan dadah dan jenayah secara tegas.

“Dalam kes Ecuador, yang menarik ialah Presiden Lasso, yang telah menjadi presiden yang berani, terpaksa berjuang dengan peningkatan tahap keganasan,” katanya. “Tetapi itu berlaku kerana bukannya melakukan apa yang dilakukan orang lain pada masa lalu, iaitu kekal senyap dan cuba mencapai perjanjian di bawah meja dengan kumpulan bersenjata dan kartel… dia memutuskan untuk menghadapinya, membubarkannya, memberi tekanan kepada mereka, dan sudah tentu cara mereka mahu membalas dendam adalah dengan cuba mewujudkan ketidakstabilan dan perasaan ketidakselamatan negara.”

Duque meneruskan: “Jadi model mana yang saya lebih suka?… Saya fikir kartel dan organisasi jenayah perlu diperangi dengan kedaulatan undang-undang dan undang-undang dan ketertiban… Saya fikir adalah lebih baik menghadapi organisasi jenayah dan cuba memobilisasikan seluruh masyarakat untuk memerangi mereka daripada kekal senyap dengan hanya membenarkan mereka terus menawan negara secara halus.”

Melihat ke Argentina, Duque percaya adalah mungkin bahawa pertandingan pilihan raya bulan ini akan melihat ahli ekonomi radikal Javier Milei dan calon tengah kanan Patricia Bullrich mara ke pusingan kedua, dengan calon Peronis Sergio Massa menamatkan tempat ketiga.

“Adalah jelas bahawa orang sudah bosan, dengan tahap inflasi yang tinggi, dan orang sudah bosan dengan kemerosotan nilai aset mereka, dan orang sudah bosan dengan janji-janji yang tidak pernah ditunaikan, dan orang hanya mahu melihat perubahan… yang kedua-duanya diwakili oleh Milei dan Patricia Bullrich,” katanya.

“Seperti yang mungkin ditunjukkan oleh tinjauan hari ini… dalam pusingan kedua, mungkin dua pelari terdepan akan menjadi Milei dan Patricia Bullrich. Mengapa begitu? Kerana, anda tahu, orang tidak percaya bahawa parti Peronis, atau [Cristina] Kirchner, telah berjaya memberikan apa yang mereka janjikan.”

Duque berkata Argentina memerlukan “pertumbuhan untuk menjana pekerjaan, untuk menjana kestabilan dan mewujudkan kepercayaan sekali lagi dalam pasaran dan sudah tentu dalam pertimbangan itu, siapa yang akan dapat mempunyai kerajaan akan menjadi perkara penting, kerana apa yang akan anda lakukan… anda memerlukan gabungan. Dan saya fikir orang akan terpaksa menilai sama ada Milei atau Patricia Bullrich — yang benar-benar boleh menyatukan orang ramai dan Kongres untuk mencapai.”

Akhirnya, Duque menyuarakan kebimbangan tentang arah tuju Colombia di bawah pimpinan penggantinya, kiri Petro.

“Apabila saya terpaksa bercakap tentang dasar, saya selalu melakukannya dengan cara yang konstruktif… apabila saya melihat bahawa penting untuk menimbulkan bendera merah, saya juga melakukannya. Tetapi saya fikir terdapat kebimbangan besar dalam pelbagai aspek,” katanya.

“Saya fikir terdapat kemerosotan yang jelas dalam keselamatan negara dalam beberapa hari kebelakangan ini, Persatuan Kebangsaan Syarikat dan syarikat menghantar… surat yang sangat membimbangkan kepada presiden tentang peningkatan rompakan dan lanun di jalan raya Colombia. Mengenai perjuangan menentang narkotik… kebanyakan pemusnahan telah dihentikan, dan juga tidak ada komitmen daripada kerajaan untuk melakukan semburan udara tepat, dan juga kebanyakan operasi menentang penyeludupan narkotik telah mencapai tahap terendah.”

Dia menambah, “Jadi semua itu kini memberi kesan dalam mempunyai lebih banyak tanaman haram dan sudah tentu lebih kokain bermakna kurang keamanan dalam kes Colombia.”

“Kami telah melihat tahap inflasi yang tinggi… kekurangan pelaburan langsung asing… kami mungkin mempunyai pelaburan portfolio, tetapi pelaburan pembentukan modal sebenar telah mula mencapai tahap terendah dan juga eksport kami telah menurun. Jadi semua ini akan membawa kepada mungkin tahun ini ekonomi hanya akan berkembang sedikit di atas 1%, jika melakukan dengan sangat baik,” kata bekas pemimpin Colombia itu.

“Jika tidak, ia mungkin akan tumbuh 0.5% atau seumpamanya. Dan itu membimbangkan, terutama sejak kami tumbuh 10.7% pada 2021 dan 8.5% pada 2022. Jadi semua perkara ini menimbulkan banyak kebimbangan.”

Sejak meninggalkan jawatan, Duque telah terlibat dalam pelbagai inisiatif alam sekitar, termasuk menyertai Dana Bumi Bezos, bekerja sebagai ahli Majlis Penasihat Kelestarian McKinsey dan memimpin Inisiatif Amazon Concordia, yang bertujuan untuk melindungi hutan hujan Amerika Selatan.

Duque telah mencurahkan sebahagian besar kerjayanya kepada isu alam sekitar, dan kini setelah dia kembali ke sektor swasta, dia telah mencari peluang kepimpinan yang lebih lanjut dalam bidang akademik dan dasar awam.

“Semasa kepresidenan saya, saya bekerja keras untuk meningkatkan kawasan dilindungi di seluruh negara daripada 13% ke 30% daripada maritim