Bekas PM Finland Sanna Marin, yang viral kerana video tarian lucah, sebabkan kegusaran dengan keluar awal

Bekas perdana menteri Finland yang menjadi viral tahun lepas dalam video tarian lucah mencetuskan kritikan apabila beliau tiba-tiba mengumumkan beliau meninggalkan politik untuk peranan di sebuah pertubuhan bukan keuntungan berpangkalan di London.

“Masanya untuk bergerak,” bekas Perdana Menteri Sanna Marin mengumumkan minggu lepas. “Saya bersemangat untuk melangkah ke peranan baru. Saya juga percaya bahawa ia boleh memberi manfaat kepada seluruh Finland. Saya percaya bahawa saya boleh berkhidmat kepada para pengundi (di Finland) dengan baik dan mungkin lebih baik dalam tugasan baru.”

Marin, ahli Parti Demokratik Sosial Finland, berkhidmat sebagai perdana menteri dari 2019 hingga Jun tahun ini, selepas beliau kalah pilihan raya semula. Beliau memimpin Finland melalui pandemik koronavirus, membantu merangka dasar apabila Rusia mula menyerang Ukraine tahun lepas, dan beliau memegang rekod sebagai PM Finland termuda dalam sejarah negara itu, mengambil alih jawatan pada usia 34 tahun.

Beberapa bulan selepas kekalahan pilihan raya Aprilnya, Marin mengumumkan beliau meletak jawatan sebagai ahli Parlimen untuk berkhidmat sebagai penasihat strategik mengenai program pembaharuan pemimpin politik di pertubuhan bukan keuntungan bekas Perdana Menteri UK Tony Blair, Institut Tony Blair untuk Perubahan Global.

“Tugasnya adalah menjadi penasihat kepada negara, kerajaan dan pemimpin yang berbeza mengenai isu-isu dasar yang akrab denganku, seperti tadbir urus yang baik, teknologi, iklim, kesaksamaan gender dan isu-isu lain yang perlu saya tangani,” kata Marin, menurut akhbar Hufvudstadsbladet.

Pengumuman itu disambut dengan kritikan di kalangan sebahagian orang di Eropah, dengan segelintir berhujah bahawa beliau sepatutnya bertujuan untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih ambisius atau sepatutnya kekal di Parlimen.

“Membela kepentingan pengundi lebih berjaya di parlimen daripada di institut yang ditubuhkan oleh bekas perdana menteri yang terlibat dalam Perang Iraq,” kata ahli sains politik Universiti Helsinki, Johanna Vuorelma, di X, dahulu dikenali sebagai Twitter, menurut saluran Finland YLE.

Profesor politik dunia di Universiti Helsinki, Teivo Teivainen, menambah di X bahawa, “Sanna Marin menyertai Institut Tony Blair. Sekurang-kurangnya di sini di Denmark orang di meja saya terkejut. ‘Dia sepatutnya menyasarkan lebih tinggi.'”

Parlimen menerima peletakan jawatannya, walaupun beberapa rakan sekerjanya juga mengkritik wanita berusia 37 tahun itu atas pengumuman yang kelihatan mendadak hanya beberapa bulan selepas pilihan raya.

Timbalan pengerusi parti politik Finland yang dikenali sebagai Liga Hijau, Oras Tynkkynen, kelihatan mengkritik Marin kerana meletak jawatan sebaik sahaja Parlimen bersidang semula selepas rehat musim panas, menurut YLE. Timbalan pengerusi Parti Pusat berkata ahli Parlimen mesti menyebut alasan yang boleh diterima untuk meletak jawatan, menegaskan di X bahawa, “Ambangnya pada masa ini terlalu rendah, Jawatankuasa Undang-undang Perlembagaan perlu menilai situasi ini.”

Yang Dipertua Parlimen Jussi Halla-aho juga mengkritik Marin kerana tidak bercakap dengan kepimpinan sebelum membuat keputusan itu, lapor Helsinki Times.

“Ia akan membuat keputusan itu lebih mudah. Sekarang kita terpaksa membaca butiran dari media,” katanya.

“Satu masalah ialah idea mengenai ‘kedudukan yang signifikan secara sosial’ telah menjadi lebih liberal dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Peraturan harus sama untuk semua,” katanya kepada YLE. “Sekarang kami membuat keputusan berdasarkan amalan yang ditetapkan dari penggal pilihan raya sebelumnya. Kesan kami ialah walaupun tafsiran berbeza-beza, setiap kes perlu dipertimbangkan secara berasingan.”

Marin menarik perhatian antarabangsa tahun lepas apabila siri video menunjukkannya berpesta, menari di kelab dan minum.

“Saya menari, menyanyi dan berpesta – perkara yang sempurna sah. Dan saya tidak pernah berada dalam situasi di mana saya melihat atau mengetahui orang lain [menggunakan dadah],” katanya selepas video itu beredar dalam talian.

Digital’s Timothy H.J. Nerrozzi menyumbang kepada laporan ini.