Bekas PM Finland Sanna Marin berhenti politik selepas kalah pilihan raya April

Bekas Perdana Menteri Finland Sanna Marin meninggalkan politik selepas kehilangan kedudukan kepimpinannya pada bulan April.

Marin, yang menyatukan gabungan lima parti sayap kiri pada tahun 2019, adalah salah seorang pemimpin termuda di Eropah apabila beliau memimpin dasar kerajaan semasa pandemik COVID-19 dan pada permulaan pencerobohan Rusia ke Ukraine.

“Masanya untuk mara ke hadapan,” kata Marin, menurut penyiar awam Finland YLE. “Saya bersemangat untuk melangkah ke peranan baru. Saya juga percaya bahawa ia boleh memberi manfaat kepada seluruh Finland.”

Parti Demokratik Sosial Marin (SDP) menduduki tempat ketiga dalam perlumbaan dengan margin nipis selepas 20.8% pengundi Finland memberikan sokongan mereka kepada Parti Koalisi Nasional (NCP) sayap tengah kanan dan 20.1% pengundi menyokong parti populis sayap kanan The Finns. Parti Marin mendapat 19.9% sokongan pengundi dalam pilihan raya April.

Marin mengumumkan pada hari Khamis bahawa beliau telah menerima jawatan di Institut Tony Blair untuk Perubahan Global, sebuah organisasi nirlaba berpangkalan di London.

“Saya percaya bahawa saya boleh berkhidmat kepada pengundi-pengundi itu (di Finland) dengan baik dan mungkin lebih baik dalam tugasan baru,” kata Marin dalam satu sidang media semasa keberangkatannya.

Organisasi itu mengumumkan awal bulan ini bahawa Marin akan menyertai sebagai “penasihat strategik.”

“Tugasnya adalah menjadi penasihat kepada negara-negara, kerajaan dan pemimpin yang berbeza mengenai isu-isu dasar yang saya biasa dengan, seperti tadbir urus yang baik, teknologi, iklim, kesaksamaan gender dan isu-isu lain yang pernah saya tangani,” kata Marin, menurut akhbar Hufvudstadsbladet.

Kehidupan peribadi bekas perdana menteri itu kerap menjadi tajuk utama di seluruh dunia semasa beliau memegang jawatan berikutan siri video beliau berpesta, menari di kelab dan minum alkohol.

“Saya menari, menyanyi dan berpesta – perkara yang sempurna sah. Dan saya tidak pernah berada dalam situasi di mana saya melihat atau mengetahui orang lain [menggunakan dadah],” katanya selepas video-video itu dikeluarkan.

Marin mengumumkan pada bulan Mei bahawa beliau dan suaminya selama 19 tahun sedang berusaha bercerai hanya beberapa minggu selepas beliau kalah dalam pilihan raya semula susulan kemunculan video kontroversi berpesta itu.

“Kami telah mengemukakan permohonan bercerai bersama. Kami bersyukur atas 19 tahun bersama dan anak perempuan kami yang dikasihi,” tulis perdana menteri berusia 37 tahun itu dalam cerita Instagram, menurut beberapa outlet. “Kami akan terus menghabiskan masa bersama sebagai keluarga dan satu sama lain.”