Bekas pegawai polis rahsia Jerman Timur berusia 80 tahun dibicarakan atas pembunuhan sempadan pada tahun 1974

(SeaPRwire) –   Seorang bekas pegawai berusia 80 tahun dengan polis rahsia komunis, Stasi, didakwa pada hari Khamis atas pembunuhan seorang lelaki Poland pada sempadan yang dibahagikan di Berlin 50 tahun lalu.

Tergugat, yang namanya tidak didedahkan mengikut peraturan privasi Jerman, didakwa atas pembunuhan di hadapan mahkamah negeri di Berlin.

Beliau tidak bercakap apabila perbicaraan dibuka, tetapi peguamnya berkata bahawa pelanggannya menyangkal tuduhan terhadapnya, berita agensi Jerman dpa melaporkan. Tidak ada plea formal dalam sistem undang-undang Jerman .

Pendakwa mengumumkan dakwaan mereka pada bulan Oktober.

Kes ini bermula pada 29 Mac 1974, apabila seorang lelaki Poland berusia 38 tahun didakwa membawa bom palsu ke Kedutaan Poland untuk mengancam pegawai agar membenarkannya meninggalkan ke West Berlin dan Stasi memutuskan untuk berpura-pura memberikan kebenaran keluar.

Dia diberi dokumen keluar dan diiringi ke sempadan stesen keretapi Friedrichstrasse di East Berlin, menurut pendakwa.

Tergugat – yang berusia 31 ketika itu – diberi tugas untuk “merendahkan” lelaki Poland, pendakwa telah berkata. Selepas lelaki Poland telah melepasi semakan akhir, suspek didakwa telah menembaknya di belakang dari tempat persembunyian.

Mahkamah telah menetapkan tujuh sesi perbicaraan sehingga 23 Mei.

Pihak berkuasa membuat kemajuan yang sedikit dengan kes itu sehingga petunjuk muktamad mengenai identiti penembak muncul pada tahun 2016 dari arkib yang luas Stasi, dpa melaporkan. Pendakwa pada mulanya menjangkakan kes itu akan menjadi pembunuhan, yang berbeza dengan pembunuhan, jatuh di bawah tempoh had masa di Jerman.

East Germany membina Tembok Berlin pada tahun 1961, menghalang kebanyakan rakyatnya dari bepergian ke Barat. Ramai cuba melarikan diri dengan menggali terowong, berenang melaluinya, memanjat atau terbang di atasnya. Sekurang-kurangnya 140 orang mati dalam cubaan itu.

Sempadan berkubu berat itu dibuka pada 9 November 1989, titik kunci dalam runtuhnya komunisme. Jerman disatukan semula kurang daripada setahun kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.