Bekas pegawai Olimpik Tokyo nafi tuduhan rasuah di mahkamah

(SeaPRwire) –   Haruyuki Takahashi, bekas ahli jawatankuasa penganjuran Sukan Olimpik Tokyo, muncul di mahkamah pada Rabu dan mengatakan beliau tidak bersalah atas tuduhan menerima rasuah berkaitan Sukan Olimpik Tokyo.

Mantan eksekutif syarikat pengiklanan Jepun yang berkuasa, Dentsu, Takahashi didakwa menerima sekitar AS$1.4 juta dalam pertukaran untuk memberikan kontrak Olimpik untuk Sukan Olimpik Tokyo yang diadakan pada 2021.

Mengikat jas kelabu dan dasi biru, Takahashi duduk sunyi sementara salah seorang peguam bela membaca dokumen selama kira-kira dua jam di hadapan panel tiga hakim di Mahkamah Daerah Tokyo.

menghujahkan wang yang diterima Takahashi bukan rasuah tetapi pendapatan perundingan sah sebagai pakar pemasaran sukan.

Pertahanan juga mendakwa jawatankuasa penganjuran Tokyo tidak mempunyai kuasa untuk membuat keputusan pemasaran mengenai penaja atau pelesenan, yang merupakan bidang Dentsu, syarikat pengiklanan Jepun yang berkuasa yang memimpin pemasaran Olimpik Tokyo.

Pertahanan mengakui Takahashi memegang kuasa dengan Dentsu, di mana beliau pernah bekerja. Ia juga mengakui Takahashi mempunyai hubungan rapat dengan pegawai-pegawai Antarabangsa Jawatankuasa Olimpik dan orang lain dalam dunia sukan.

Tarikh perbicaraan berikutnya ditetapkan pada 22 Februari.

Penggubalan tuduhan menyatakan Takahashi menerima rasuah daripada peniaga pakaian perniagaan Aoki Holdings, penerbit Kadokawa dan lain-lain. Sun Arrow, salah satu syarikat yang terlibat, menghasilkan versi mainan berbentuk maskot Olimpik, Miraitowa, dan versi Paralympik, Someity.

Kira-kira dua belas orang sudah dihukum dalam kes-kes rasuah berkaitan, tetapi semua menerima hukuman bersyarat.

kontroversi berkaitan Sukan Olimpik Tokyo merupakan yang terkini untuk mengotorkan Sukan Olimpik terkini. Penyiasat Perancis juga menyiasat Sukan Olimpik Paris tahun ini mengenai cara kontrak diberikan.

Walaupun Sukan Olimpik sebahagiannya dibiayai dengan wang swasta, ia juga bergantung sangat pada pembiayaan cukai. Bagi kes Tokyo, sekurang-kurangnya 50% adalah wang awam. Tokyo menyatakan belanja secara rasmi AS$13 bilion untuk Sukan Olimpik Tokyo, tetapi satu kajian menyatakan mungkin dua kali ganda jumlah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.