Bekas komander Wagner ditangkap di Norway kerana cuba melarikan diri kembali ke Rusia: laporan

Seorang bekas komander Kumpulan Wagner yang melarikan diri ke Norway pada bulan Januari dengan harapan memohon suaka telah ditahan atas syak wasangka cuba untuk kembali merentasi sempadan ke Russia, kata peguam beliau.

Penahanan dilaporkan bekas tentera upahan Andrey Medvedev datang selepas beliau dihukum pada bulan April kepada 14 hari penjara kerana salah laku dan membawa senapang angin di tempat awam, atas peranan yang didakwa dalam pergaduhan bar di ibu kota Norway Oslo pada bulan Februari.

Tetapi peguam Norway beliau, Brynjulf Risnes, memberitahu Reuters pada hari Sabtu bahawa penahanan klien beliau yang terbaru telah disalah faham.

“Dia pergi ke sana untuk melihat sama ada dia boleh menemui tempat dia melintas [ke Norway pada bulan Januari]. Dia telah dihentikan apabila dia berada dalam teksi. Dia tidak pernah berdekatan sempadan. . . . Ia tidak pernah menjadi hasratnya untuk melintas sempadan [ke Russia],” kata Risnes.

PEMAIN NHL NIKITA ZADAROV BERSUARA MENENTANG PENCEROBOHAN RUSSIA KE UKRAINE

Apabila Medvedev pertama kali memasuki Norway melalui sempadan Artik negara itu dengan Russia, dia berhujah bahawa dia sedang mencari suaka kerana takut akan nyawanya selepas menyaksikan pembunuhan dan layanan tawanan Russia di Ukraine, menurut Reuters.

Tetapi beberapa bulan kemudian, Medvedev berkata dalam video YouTube bahawa dia mahu kembali ke tanah airnya walaupun risikonya, agensi berita itu menambah.

Semasa perbicaraan awal tahun ini, mahkamah telah membebaskan Medvedev daripada melakukan keganasan terhadap pegawai polis semasa penangkapannya dalam pergaduhan bar.

Dia mengaku melawan penangkapan dan meludah apabila dipakaikan borgol tetapi menafikan menendang pegawai tersebut, kata Risnes semasa prosiding, menurut Associated Press.

KREMLIN MENGAKU KEMATIAN PEMIMPIN KUMPULAN TENTERA UPAHAN WAGNER YEVGENY PRIGOZHIN MUNGKIN BUKAN KEMALANGAN

“Adalah sangat baik bahawa dia telah dibebaskan untuk apa yang paling serius,” kata Risnes kemudian kepada akhbar Norway Dagbladet selepas keputusan itu.

Medvedev berkata dia telah bersetuju untuk menyertai Kumpulan Wagner dari Julai hingga November 2022 tetapi telah berhenti selepas kontraknya dilanjutkan tanpa persetujuannya. Dia berkata dia bersedia untuk bersaksi tentang sebarang kemungkinan jenayah perang yang disaksikannya, walaupun dia menafikan penyertaan sendiri.

Polis Norway berkata dalam satu kenyataan kemudian pada hari Jumaat bahawa mereka telah menahan seorang lelaki dalam usia 20-an kerana cuba melintas sempadan secara haram ke Russia, tetapi tidak mengenal pasti beliau, lapor Reuters.

Pengasas Kumpulan Wagner Yevgeny Prigozhin terbunuh dalam kemalangan kapal terbang di Russia bulan lalu.