Bekas ejen polis rahsia Jerman Timur didakwa membunuh lelaki Poland pada 1974 di Tembok Berlin

Seorang bekas anggota polis rahsia Jerman Timur komunis telah didakwa atas tuduhan membunuh seorang warganegara Poland di sebuah lintasan sempadan di Berlin yang berpecah pada tahun 1974, kata pendakwa raya Khamis.

Dakwaan terhadap lelaki berusia 79 tahun, yang namanya tidak didedahkan, difailkan di mahkamah negeri di ibu negara Jerman itu.

Ia berkaitan dengan satu insiden pada 29 Mac 1974, di mana seorang lelaki Poland berusia 38 tahun membawa bom palsu ke Kedutaan Poland untuk cuba memaksa keluar tanpa halangan ke Berlin Barat, kata pendakwa raya dalam satu kenyataan.

Jerman Timur polis rahsia, Stasi, kononnya memutuskan untuk berpura-pura membenarkan keluar lelaki itu. Pekerjanya memberikannya dokumen keluar dan mengiringinya ke sebuah lintasan sempadan di stesen kereta api Friedrichstrasse di Berlin Timur, kata pendakwa raya.

Mereka berkata bahawa suspek, berusia 31 tahun pada masa itu, ditugaskan untuk menjadikan lelaki Poland itu “tidak berbahaya”. Selepas orang Poland itu melepasi pemeriksaan terakhir, suspek kononnya menembaknya dari belakang dari tempat persembunyian.

Jerman Timur membina Tembok Berlin pada tahun 1961, menghalang kebanyakan warganegaranya dari melakukan perjalanan ke Barat. Ramai cuba melarikan diri dengan menggali terowong di bawahnya, berenang melepasinya, memanjat atau terbang melepasinya. Sekurang-kurangnya 140 orang terbunuh dalam percubaan itu.

Sempadan yang diperkuat dengan ketat itu dibuka pada 9 November 1989, satu momen penting dalam runtuhnya komunisme di Eropah. Jerman disatukan semula kurang daripada setahun kemudian.