Bekas bintang bola sepak Robinho menyerah diri untuk menjalani hukuman penjara 9 tahun kerana rogol

(SeaPRwire) –   SAO PAULO (AP) — Bekas pemain bola sepak menyerah dirinya Khamis untuk memulakan penjara sembilan tahun di negara asalnya Brazil lebih 10 tahun selepas dia pertama kali dituduh merogol seorang wanita di Itali.

Berusia 40 tahun Robinho meninggalkan bangunan apartmennya di bandar pantai Santos, luar , dalam kereta polis hitam.

Seperti yang diperlukan undang-undang Brazil, dia dijangka akan menghabiskan jam-jam pertamanya dalam tahanan dalam perbicaraan dengan hakim untuk membincangkan kemungkinan ketidaksah dalam prosiding yang membawa kepada penangkapannya.

Robinho kemudian akan dibawa ke penjara, yang pihak berkuasa belum mengumumkan.

Lebih awal pada Khamis, Hakim Agung Luiz Fux menolak habeas corpus Robinho yang akan membenarkan beliau kekal bebas sehingga tiada lagi rayuan tertunggak. Peguamnya mahu perbicaraan baru untuk bekas pemain bola sepak di Brazil atas dasar kedaulatan negara.

Mahkamah tinggi menetapkan Rabu bahawa Robinho mesti menjalani hukuman di negara asalnya akibat kesalahan rasuahnya di Itali pada tahun 2017.

Hakim Mahkamah Tinggi Kehakiman Brazil di ibu negara Brasilia mengundi 9-2 untuk mengesahkan sabitan bekas pemain Real Madrid, Manchester City dan AC Milan.

Robinho dijatuhi hukuman sembilan tahun penjara di Itali atas bahagian dalam serangan seks kumpulan pada tahun 2013 ketika bermain untuk AC Milan.

Brazil tidak mengekstradisi warganegara, yang membawa Itali untuk menuntut penjaraannya di negara asalnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.