Bekalan elektrik pulih di Nigeria selepas gangguan seluruh negara disebabkan kegagalan grid elektrik

Nigeria mengalami pemadaman kuasa di seluruh negara selama kira-kira 10 jam pada hari Khamis setelah grid elektrik negara itu runtuh akibat kebakaran, pihak berkuasa dan syarikat pengagihan elektrik negara melaporkan.

Grid telah runtuh beberapa kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan pemadaman terkini menjejaskan kesemua 36 negeri Nigeria dan ibu negara Abuja sebelum bekalan elektrik dipulihkan di kebanyakan bahagian negara itu.

Kebakaran di salah satu loji kuasa negara itu menyebabkan “penurunan frekuensi mendadak” yang mengakibatkan kegagalan grid awal Khamis, kata Adebayo Adebulu, menteri kuasa Nigeria, di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Kebakaran telah dipadamkan sepenuhnya, dan lebih separuh sambungan kini telah pulih dan baki akan dipulihkan sepenuhnya dalam masa terdekat,” kata Adebulu pada Khamis petang.

Syarikat Pengedaran Elektrik Enugu (EEDC), yang membekalkan elektrik ke tenggara Nigeria, sebelum ini mengeluarkan kenyataan mengumumkan “sistem total” runtuh. “Disebabkan perkembangan ini… kami tidak dapat memberi perkhidmatan kepada pelanggan kami,” kata jurucakap syarikat Emeka Ezeh.

Kemerosotan kuasa sedemikian adalah perkara biasa di Nigeria yang berjuang dengan infrastruktur tenaga usang yang menyebabkan pemadaman kerap.

Nigeria yang kaya dengan minyak tetapi miskin tenaga menjana purata harian 4,000 megawatt elektrik – sebahagiannya tidak dapat diedarkan – untuk penduduk lebih 210 juta orang, jauh daripada 30,000 megawatt sehari yang pihak berkuasa katakan diperlukan.

Bekalan kuasa yang tidak mencukupi meninggalkan jutaan penduduk bergantung kepada penjana berkuasa petrol untuk elektrik. Walau bagaimanapun, harga petrol lebih daripada berganda tahun ini selepas kerajaan menamatkan subsidi berdekad-dekad, dan banyak isi rumah dan perniagaan berjuang untuk mencari sumber bekalan kuasa alternatif.