Beijing mengutuk cadangan pentadbiran Biden tentang bateri

(SeaPRwire) –   China berkata pada Khamis bahawa rancangan pentadbiran Biden untuk mengehadkan kandungan China dalam bateri yang layak mendapat manfaat cukai yang longgar dari tahun depan melanggar norma perdagangan antarabangsa dan akan mengganggu rantai bekalan global.

Rancangan itu akan menjadikan pelabur dalam rantai bekalan kenderaan elektrik (EV) Amerika Syarikat tidak layak mendapat kredit cukai sekiranya mereka menggunakan lebih daripada jumlah jejak bahan kritikal dari China, atau negara lain yang dianggap sebagai “Entiti Asing yang Menyebabkan Kematangan” (FEOC).

“Menyasarkan bahan dengan mengecualikan produk mereka dari lingkupan subsidi adalah dasar bukan pasaran yang biasa,” kata He Yadong, jurucakap kementerian perdagangan.

“Banyak ahli Pertubuhan Perdagangan Dunia, termasuk China, telah menyatakan kebimbangan tentang dasar diskriminasi Amerika Syarikat, yang melanggar prinsip asas WTO,” katanya.

Kedudukan dominan China dalam rantai bekalan bateri global telah mendorong kepada tindakan oleh pegawai Amerika Syarikat dan Eropah kerana takut EV murah China boleh melimpah pasaran mereka.

Suruhanjaya Eropah sedang menyiasat sama ada pengeluar China mendapat manfaat daripada subsidi kerajaan yang tidak adil.

Washington sudah meluluskan dua undang-undang secara eksplisit mengecualikan pelabur daripada dapat manfaat daripada peruntukan kredit cukai $6 bilion untuk bateri dan bahan kritikal, serta subsidi $7,500 untuk setiap kenderaan tenaga baru yang dihasilkan, sekiranya mereka termasuk rantai bekalan FEOC.

Istilah itu terpakai kepada China, Rusia, Korea Utara dan Iran. Peraturan itu akan berkuatkuasa pada 2024 untuk bateri yang siap dan 2025 untuk bahan kritikal.

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden juga mencadangkan kriteria yang ketat, termasuk ambang pemilikan 25%, untuk menentukan sama ada sebuah syarikat dikawal oleh FEOC.

“Dengan membina ‘halangan kaca’, Amerika Syarikat lebih banyak mendatangkan kerosakan berbanding kebaikan kepada pembangunan teknologi EV dan industri secara umumnya,” kata He, memberi amaran bahawa rancangan itu akan “mengganggu perdagangan dan pelaburan antarabangsa secara serius”.

China mengakun hampir dua pertiga kapasiti pemprosesan litium dunia dan 75% kapasiti kobalt, kedua-duanya digunakan dalam pembuatan bateri.

Ahli-ahli analisis, bagaimanapun, mempersoalkan sama ada kedudukan China dalam rantai bekalan bateri global benar-benar menghendaki Amerika Syarikat dan Eropah untuk bimbang terhadap risiko berpotensi.

“Terdapat banyak hiperbola mengenai ini. Dan saya tidak pasti langkah-langkah yang dipertimbangkan oleh EU atau Amerika Syarikat sepadan dengan skala risiko,” kata Dan Marks, felo penyelidikan untuk keselamatan tenaga di Institut Pemikiran Perkhidmatan Bersatu Diraja.

“Apa yang sepatutnya kita katakan ialah strategi ini di Eropah dan Amerika Syarikat adalah strategi perindustrian sebenarnya. Ia hanya tentang mempunyai industri yang boleh bersaing dan terus hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.