Bapa pembunuh Australia mendedahkan sebab anaknya menyerang wanita semasa serangan tikam maut di pusat membeli-belah Sydney

(SeaPRwire) –   Bapa kepada seorang lelaki Australia yang melakukan serangan tikaman maut di sebuah pusat membeli-belah sibuk di Sydney telah mendedahkan teori mengapa serangan itu menyasarkan wanita sementara mengelakkan lelaki.

Pada Sabtu, Joel Cauchi telah dikenal pasti sebagai pelaku yang melakukan serangan pisau di pusat membeli-belah Westfield Bondi Junction berhampiran pantai terkenal Bondi, meninggalkan enam orang maut dan lebih daripada sedozen cedera. Polis menolak keganasan dan menyatakan Cauchi mempunyai sejarah gangguan mental.

Bapa pembunuh itu, Andrew Cauchi, bagaimanapun, berkata beliau tahu mengapa anaknya, yang telah menyasarkan wanita. Beliau menyalahkan kegagalan anaknya untuk mendapatkan teman wanita.

“Kerana beliau mahu teman wanita, dan tiada kemahiran sosial, dan beliau tertekan luar otak,” kata bapa berusia 76 tahun itu kepada wartawan di luar rumahnya di Toowoomba di negeri Queensland, kawasan kira-kira 540 batu dari sempadan New South Wales dengan Sydney.

Polis Australia terus menyiasat mengapa Joel Cauchi menyasarkan wanita sementara mengelakkan lelaki, kata seorang komisioner polis pada Isnin.

Komisioner Polis Negeri New South Wales Karen Webb berkata detektif bercadang untuk mesojol keluarga Cauchi dalam siasatan berterusan.

Mangsa lelaki tunggal yang terbunuh ialah Faraz Tahir, 30, pelarian Pakistan yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di pusat membeli-belah itu. Tahir tidak bersenjata.

Lima mangsa wanita yang lain ialah Yixuan Cheng, 27, Jade Young, 47, Dawn Singleton, 25, Pikria Darchia, 55, dan Ashlee Good, 38.

Webb berkata kebanyakan daripada 12 mangsa yang terselamat juga wanita.

Rakam kamera litar tertutup dari pusat membeli-belah secara khusus menunjukkan Cauchi menyasarkan wanita, beliau menerangkan.

“Video itu berbicara sendiri, bukan? Dan itulah tentunya satu garis penyiasatan bagi kami,” kata Webb.

Komisioner polis itu menambah, “Jelas kepada saya, jelas kepada detektif bahawa ia kelihatan menjadi satu kawasan minat: bahawa pesalah itu memberi tumpuan kepada wanita dan mengelakkan lelaki.”

Bapa itu, yang kelihatan tertekan apabila berbual dengan wartawan, menggambarkan anak lelakinya yang kini mati, berusia 40 tahun, sebagai “anak lelaki yang sangat sakit.”

“Dia anak saya, dan saya mencintai seekor raksasa. Bagi anda, dia adalah seekor raksasa. Bagi saya, dia adalah anak lelaki yang sangat sakit,” tambah bapa itu.

Lapan mangsa yang terselamat daripada kecederaan mereka kekal di hospital pada Isnin, termasuk anak berusia 9 bulan Ashlee Good.

Andrew Cauchi memberitahu wartawan bahawa anaknya mempunyai “daya tarikan kepada pisau.”

Bapa itu juga berkata beliau mengambil lima buah pisau, yang digambarkannya sebagai kelas tempur, daripada anaknya ketika mereka tinggal bersama di rumah keluarga Toowoomba tahun lepas.

Beliau bimbang pisau itu akan digunakan, katanya. Bapa itu menerangkan anaknya menjadi marah berikutan insiden itu dan memanggil polis, menuduh bapa mencuri pisau. Pisau itu diberikan kepada kawan untuk disimpan selamat.

“Saya memberitahu polis anak saya menghidap skizofrenia, dan saya bimbang untuk diri saya sendiri,” kata Andrew Cauchi.

“Saya berkata kepada kawan saya, ‘Mengapa saya rasa saya akan dibunuh di rumah saya sendiri oleh anak saya sendiri dengan pisau tempur U.S.?'” tambahnya.

Polis menembak mati Joel Cauchi selepas mereka menangani serangan tikaman itu pada Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.