Bapa menyalahkan pembedahan caesarean isteri kerana membuatnya retak, merosakkan perkahwinan dalam saman aneh

Seorang lelaki di Australia menfailkan saman besar terhadap sebuah hospital selepas kakitangan “menggalakkan” beliau untuk menyaksikan pembedahan caesarean isterinya, yang katanya menyebabkan beliau menghidap “penyakit psikotik”.

Anil Koppula telah ditolak di Mahkamah Agung Victoria di Melbourne minggu lepas selepas beliau memfailkan saman yang menuntut 1 bilion dolar Australia (kira-kira $643 juta USD) sebagai ganti rugi untuk kecederaan psikologi dari Hospital Wanita Diraja, laporan media Australia 7 News.

Isterinya berjaya melahirkan melalui pembedahan caesarean di hospital pada tahun 2018. Bertahun-tahun kemudian, bagaimanapun, Koppula tampil ke hadapan dan mendakwa bahawa hospital dan kakitangannya telah melanggar kewajipan penjagaan apabila mereka “menggalakkan” dan “membenarkan” beliau untuk menyaksikan kelahiran itu, lapor media itu.

LELAKI INDIA AKAN MENYAMAN IBU BAPANYA KERANA MELAHIRKANNYA ‘TANPA PERSETUJUANNYA,’ MAHU DIBAYAR UNTUK HIDUPNYA

Pembedahan caesarean adalah prosedur yang agak biasa di mana doktor membuat insisi pada abdomen dan rahim wanita untuk melahirkan bayi, menurut Perubatan Johns Hopkins. Prosedur ini kerap digunakan apabila doktor percaya ia lebih selamat untuk kesihatan ibu dan bayi berbanding kelahiran vagina. Kira-kira 32% kelahiran pada tahun 2021 di AS adalah kelahiran caesarean, menurut CDC.

Koppula berkata beliau melihat darah dan organ isterinya semasa prosedur itu, yang menyebabkannya menghidap “penyakit psikotik” yang membawa kepada “keruntuhan perkahwinannya,” menurut saman itu.

Hospital Wanita Diraja menafikan melanggar kewajipan penjagaan terhadap Koppula semasa prosedur itu.

Koppula mewakili dirinya dalam kes itu. Hakim James Gorton menolak kes itu minggu lepas dan melabelkannya sebagai “penyalahgunaan proses”.

Bapa itu menjalani pemeriksaan perubatan sebagai sebahagian daripada prosiding undang-undang, yang mendapati “tahap kemerosotan psikiatri yang diakibatkan oleh kecederaan kepada penuntut yang didakwa dalam tuntutan itu tidak memenuhi ambang tahap,” menurut 7News.

Koppula berkata beliau tidak bersetuju dengan penentuan panel perubatan itu, tetapi tidak memfailkan kertas kerja untuk mencabar penemuan itu.

“Oleh itu, saya berpuas hati bahawa kesan undang-undang penentuan Panel Perubatan adalah bahawa Encik Koppula sekadar tidak mampu, dari segi undang-undang, untuk mendapatkan ganti rugi untuk kerugian bukan ekonomi,” kata hakim mengenai saman itu.