Bapa berjuang untuk mencari penawar bagi kanser anaknya

(SeaPRwire) –   Frederico Goldsztein hanya berusia sembilan tahun ketika dia pertama kali didiagnosis dengan tumor otak merosakkan yang disebut Medulloblastoma, bentuk tumor otak kanak-kanak yang paling biasa.

Frederico, kini berusia 17 tahun, hidup sihat bersama keluarganya. Dia suka sekolah dan suka membaca. Bapanya, Fernando Goldsztein berkata dia telah membaca semua novel Agatha Christie. Kemudian datang diagnosis untuk Frederico.

“Ia sederhana, perkara paling buruk yang boleh didengari oleh seorang bapa atau ibu,” kata Fernando kepada .

“Ia sangat menyedihkan melihat kanak-kanak menderita kanser, terutamanya kerana mereka mempunyai seluruh hidup mereka di hadapan mereka.”

Tetapi kini terdapat sedikit harapan untuk 500 keluarga setahun yang kanak-kanak mereka didiagnosis dengan bentuk tumor otak ini: mungkin terobosan berkat usaha seorang bapa yang tegas dan pakar-pakar di Pusat Perubatan Kanak-Kanak Kebangsaan di Washington D.C. Fernando, seorang pesakit kanser sendiri, bepergian dari Brazil ke AS untuk mencari terobosan penyembuhan untuk anaknya dan cara untuk meminimumkan kerosakan otak dan kesan sampingan akibat rawatan bentuk kanser otak yang membawa maut ini.

“Teknologi dan perubatan telah maju sangat dalam dekad-dekad yang lalu, dekad, tetapi sayangnya tidak untuk kanak-kanak dengan tumor otak,” kata Fernando.

Banyak pesakit mengalami kekambuhan. Inilah yang berlaku kepada anaknya Frederico.

Apabila dia mengalami kekambuhan pada tahun 2019, Fernando bekerjasama dengan pakar tumor otak kanak-kanak terkemuka di AS dan Inisiatif Medulloblastoma lahir.

“Kami menyusun apa yang kami fikir adalah pasukan impian para penyelidik terbaik di seluruh dunia untuk memberi tumpuan khusus kepada satu bentuk Medulloblastoma,” jelas Dr. Roger Packer, Pengarah Program Tumor Otak di di Washington D.C.

“Fernando secara dasarnya memintaku atau mencabar saya, adakah kami boleh datang dengan pendekatan yang berbeza untuk mencipta terapi yang lebih baik lebih cepat? Dan dia sangat memahami cara kerja perubatan. Ia kadang-kadang mengambil masa antara sepuluh hingga 15 tahun untuk pergi dari penemuan ke rawatan baru, untuk membuktikan bahawa rawatan itu lebih baik.”

Medulloblastoma adalah bentuk kanser otak kanak-kanak yang paling biasa menyumbang 20% kesemua tumor otak kanak-kanak. didiagnosis setiap tahun di AS. Rawatan semasa yang dibangunkan pada tahun 1980-an, meninggalkan kanak-kanak dengan masalah kognitif dan perkembangan seumur hidup.

Kini mereka berada di ambang dua rawatan yang diluluskan FDA yang boleh menghasilkan penyembuhan dan kurang kesan sampingan untuk kanak-kanak yang menghadapi rawatan: satu yang mengubah imunologi tumor, menggunakan vaksin seperti yang digunakan untuk mencipta vaksin COVID.

“Kami berharap mereka akan diluluskan segera. Dan dalam tempoh itu, dua, dua setengah tahun akan ada terapi baru untuk kanak-kanak dengan subset Medulloblastoma, yang sekali lagi, sepatutnya boleh digunakan pada masa akan datang untuk tumor otak lain,” jelas Dr. Packer.

Setiap dolar yang dikumpulkan memberi sumbangan kepada penyelidikan saintifik di sebalik penyembuhan.

“Kami tahu bahawa kami masih mempunyai jalan panjang di hadapan kami, dan kami masih memerlukan lebih sokongan dan lebih orang membantu kami membantu semua kanak-kanak ini, kata Fernando. “Mereka tahu bahawa kanak-kanak mereka tiada pilihan. Jadi mereka memintaku untuk membantu mereka. Saya bukan doktor, saya tidak boleh membantu mereka. Sesetengah daripada mereka saya hantar kepada Doktor Packer. Mereka melihat inisiatif kami sebagai harapan tunggal mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.