Bantahan meletus di Santiago akibat gangguan bekalan elektrik, kekurangan makanan ketika Cuba menghadapi krisis ekonomi

(SeaPRwire) –   Kumpulan kecil penunjuk perasaan mengambil jalanan di bandar timur Santiago pada Ahad, mengutuk gangguan kuasa yang boleh berlarutan sehingga lapan jam dan merentasi Cuba.

Video di media sosial menunjukkan penunjuk perasaan di pinggir bandar, kira-kira 500 batu dari Havana.

Media negara mengesahkan protes di Santiago, manakala Kedutaan Amerika Syarikat di Havana berkata terdapat juga laporan protes di beberapa wilayah lain di seluruh pulau itu. Presiden Cuba Miguel Díaz-Canel juga merujuk kepada protes dalam satu pos, walaupun beliau tidak menyatakan di mana protes itu berlaku.

Dalam melaporkan peristiwa di Santiago, organisasi berita berkaitan kerajaan El Necio berkata, “Disebabkan jam panjang gangguan kuasa dari kekurangan bahan api dan situasi lain yang timbul dari krisis ekonomi semasa, beberapa orang mengambil jalanan” untuk memprotes.

Cuba menghadapi salah satu krisis tenaga dan ekonomi terburuk dalam sejarahnya. Gelombang pemadaman kuasa semakin buruk dalam minggu-minggu kebelakangan ini, menambah kemarahan atas kekurangan makanan dan inflasi yang telah menjadikannya semakin sukar untuk mencukupi keperluan di pulau komunis yang diperintah itu. Ratusan ribu orang telah berhijrah, dengan banyak yang menuju ke Amerika Syarikat.

Video menunjukkan orang berteriak “Elektrik dan makanan” dengan cepat dikongsi oleh orang Cuba di dalam dan luar pulau di platform seperti X dan Facebook.

Seorang yang berbual dengan The Associated Press dalam panggilan telefon dari Santiago dengan syarat nama mereka tidak digunakan, berkata perkhidmatan internet di kawasan itu diputuskan selepas perhimpunan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, internet telah menjadi alat penting di Cuba untuk memudahkan dan mengedarkan berita protes terhadap kerajaan, tetapi juga digunakan untuk menyebarkan maklumat palsu tentang protes dugaan.

Ia paling ketara digunakan semasa perhimpunan besar-besaran pada 2021 yang menyaksikan penangkapan beberapa penunjuk perasaan dan pemadaman internet besar-besaran. Protes itu juga dipicu oleh kekurangan kuasa dan makanan.

Pada petang itu, presiden Cuba menuduh “pengganas” anti-kerajaan yang beliau kata berada di Amerika Syarikat menyemarakkan protes, dengan berkata mereka “menggalakkan tindakan terhadap perintah dalaman negara.”

“Beberapa orang telah menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap situasi perkhidmatan elektrik dan pengedaran makanan. Konteks ini dimanfaatkan oleh musuh-musuh Revolusi untuk mengganggu” kerajaan, tulis Díaz-Canel di X.

Kedutaan AS menyeru kerajaan untuk menghormati protes dalam satu pos di laman Facebook mereka.

“Kami mengetahui laporan protes aman di Santiago, Bayamo, Granma dan tempat lain di Cuba,” katanya. “Kami menyeru kerajaan Cuba untuk menghormati hak asasi manusia penunjuk perasaan dan melayani keperluan sah rakyat Cuba.”

Lebih awal pada hari itu, Beatriz Jhonson Urrutia, setiausaha Parti Komunis Cuba di Santiago, muncul pada protes di bandar itu untuk “berdialog dengan rakyat dan mendengar aduan mereka,” kata El Necio. Polis juga hadir tetapi tiada laporan penangkapan atau keganasan.

Imej dan video protes dugaan di Cuba disebarkan di media sosial dalam beberapa hari kebelakangan ini. Beberapa imej adalah dari protes terdahulu atau dari negara lain, dan AP tidak dapat mengesahkan secara bebas sama ada yang lain itu tulen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.