Bank milik kerajaan Jerman jual saham DHL Group bernilai $2.3B

(SeaPRwire) –   telah menjual saham dalam syarikat yang memiliki perkhidmatan pos kebangsaan untuk kira-kira 2.17 bilion euro ($2.3 bilion), mengurangkan pegangan kerajaan dan meningkatkan wang untuk membantu pembiayaan peningkatan rangkaian kereta api negara.

Bank KfW, yang memegang baki saham kerajaan dalam syarikat-syarikat yang pernah dimiliki oleh negara, berkata pada Selasa malam bahawa ia telah menjual 50 juta saham Deutsche Post – nama di bawah mana ia masih diperdagangkan di bursa saham, walaupun syarikat kini dikenali sebagai Kumpulan DHL – pada 43.45 euro setiap satu. Ini bersamaan 4% saham syarikat.

Jualan ini mengurangkan pegangan negara dalam DHL kepada 16.5%, walaupun ia masih menjadi pemegang saham tunggal terbesar. Hasilnya akan digunakan untuk memperkukuh modal pengendali kereta api utama negara, Deutsche Bahn milik kerajaan, untuk membantu mengemas kini infrastruktur kereta api, bank berkata pada Rabu.

Kerajaan mengalihkan hasil penyusunan semula untuk membantu pembiayaan peningkatan rangkaian kereta api selepas keputusan mahkamah tertinggi memaksa ia untuk menyumbat lubang besar dalam belanjawan tahun ini dan mempertimbangkan semula pelan kewangannya yang lebih luas.

Pada November, mahkamah tertinggi Jerman membatalkan keputusan yang dibuat oleh kerajaan pada 2022 untuk menggunakan semula 60 bilion euro asalnya bertujuan untuk meredakan kesan daripada untuk langkah-langkah membantu memerangi perubahan iklim dan memodenkan negara. Langkah ini melanggar had ketat yang ditetapkan sendiri Jerman terhadap peningkatan hutang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.