Bank Dunia ‘berbunyi loceng amaran’ kerana jurang pendapatan antara kaya dan negara termiskin melebar

(SeaPRwire) –   Separuh daripada 75 negara termiskin di dunia mengalami jurang pendapatan yang semakin melebar dengan ekonomi terkaya buat kali pertama dalam abad ini dalam pembalikan sejarah pembangunan, menurut laporan pada Isnin.

Perbezaan antara kadar pertumbuhan pendapatan per kapita di negara termiskin dan yang terkaya telah melebar dalam lima tahun kebelakangan ini, mengikut laporan itu.

“Untuk kali pertama, kita tidak melihat penyatuan. Mereka semakin miskin,” kata Ayhan Kose, timbalan ketua ekonom Bank Dunia dan salah seorang pengarang laporan itu kepada Reuters.

“Kita melihat regresi struktur yang sangat serius, pembalikan dalam dunia … itulah sebabnya kami menjerit amaran di sini,” katanya.

Laporan itu menyatakan 75 negara layak menerima bantuan hibah dan pinjaman tanpa faedah daripada Bank Dunia melalui Dana Pembangunan Antarabangsa (IDA) berisiko kehilangan dasawarsa pembangunan tanpa perubahan dasar yang berambisi dan bantuan antarabangsa yang signifikan.

Kose berkata pertumbuhan di banyak negara IDA sudah mula merosot sebelum wabak COVID-19, tetapi hanya akan 3.4% antara 2020 dan 2024, separuh dasawarsa pertumbuhan terlemah sejak awal 1990-an. Serangan Rusia ke atas Ukraine, perubahan iklim, peningkatan keganasan dan konflik juga memberatkan prospek mereka.

Lebih separuh daripada semua negara IDA berada di Afrika Sub-Sahara; 14 berada di Asia Timur dan lapan berada di Amerika Latin dan Caribbean. Tiga puluh satu mempunyai pendapatan per kapita kurang daripada $1,315 setahun. Mereka termasuk Republik Demokratik Congo, Afghanistan dan Haiti.

Satu daripada tiga negara IDA kini lebih miskin berbanding sebelum wabak. Negara-negara IDA mengambil bahagian 92% daripada jumlah penduduk di dunia yang tidak mempunyai akses kepada kuantiti makanan yang mencukupi dan mampu. Separuh daripada negara-negara berada dalam kesusahan hutang, bermakna mereka tidak mampu membayar hutang atau berisiko tidak mampu membayarnya.

Dan walaupun mereka mempunyai penduduk muda – satu kelebihan demografi pada masa populasi sedang menua hampir di mana-mana, sumber asli yang kaya dan potensi tenaga solar yang melimpah, pemberi pinjaman kerajaan dan swasta telah menjauhkan diri daripada mereka.

Timbalan Setiausaha Khazanah Amerika Syarikat Jay Shambaugh menimbulkan kebimbangan mengenai situasi yang semakin merosot minggu lepas, dengan memberi amaran China dan pemberi pinjaman rasmi muncul lain supaya tidak menikmati keuntungan dengan mengurangkan pinjaman kepada negara berpendapatan rendah sebaik sahaja Dana Monetari Antarabangsa atau bank pembangunan pelbagai pihak menuangkan dana.

Hampir 40 negara mengalami aliran keluar hutang awam luar pada 2022, dan aliran mungkin bertambah teruk pada 2023, katanya.

Kose berkata dasar yang berambisi diperlukan untuk mempercepat pelaburan, termasuk usaha domestik untuk memperkukuh dasar fiskal, kewangan dan monetari serta pembaharuan struktur untuk memperbaiki pendidikan dan meningkatkan hasil domestik.

Bantuan kewangan antarabangsa yang signifikan juga perlu untuk membuat kemajuan dan mengurangkan risiko stagnasi yang berpanjangan, kata Kose, menambah Bank Dunia berharap untuk mengumpulkan penambahan Dana IDA yang mantap menjelang Disember.

Koordinasi antarabangsa yang lebih kukuh mengenai perubahan iklim, penyusunan semula hutang dan langkah menyokong perdagangan lintas sempadan juga akan sangat penting, menurut laporan itu.

Indermit Gill, ketua ekonom Bank Dunia, menyatakan China, India dan Korea Selatan – kini kuasa ekonomi utama – pernah menjadi antara negara termiskin di dunia, tetapi berjaya menangani kemiskinan melampau dan meningkatkan taraf hidup.

“Dunia tidak boleh membelakangi negara IDA,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.