Banjir di Greece kini dipercayai telah mengorbankan 10 nyawa; 4 masih hilang

Jumlah kematian akibat banjir teruk di Greece tengah meningkat kepada 10 orang Jumaat, sementara empat lagi masih hilang, menurut menteri perlindungan sivil negara itu. Krew penyelamat dalam helikopter dan bot mengiring ratusan orang dari kampung yang ditenggelami air ke tempat yang selamat.

Banjir yang disebabkan oleh hujan lebat juga melanda Bulgaria dan Turkey yang berjiran, membunuh sejumlah 22 orang di ketiga-tiga negara sejak hujan mula turun pada hari Selasa.

Di Greece, hujan lebat menukarkan anak sungai menjadi arus deras yang memecahkan empangan, memusnahkan jalan raya dan jambatan serta menghanyutkan kereta ke laut. Pihak berkuasa berkata beberapa kawasan menerima dua kali ganda purata taburan hujan tahunan Athens dalam masa hanya 12 jam.

Walaupun hujan lebat telah reda pada hari Jumaat, air banjir terus naik selepas Sungai Pineios memecah tebing berhampiran bandar Larissa, salah satu bandar terbesar Greece dengan penduduk sekitar 150,000 orang, mencetuskan perintah pemindahan untuk beberapa kawasan.

“Keadaan sangat tragis,” kata penduduk Larissa Ioanna Gana kepada saluran Open television Greece, sambil menambah bahawa paras air di kawasan kejiranannya yang ditenggelami banjir “meningkat minit demi minit.”

Menteri Krisis Iklim dan Perlindungan Awam Vassilis Kikilias berkata paras Sungai Pineios “sentiasa memerlukan kewaspadaan tinggi.”

“Penjagaan rapi mesti diambil oleh semua pihak kerana banjir boleh bertambah teruk pada bila-bila masa,” katanya.

Menjelang petang Jumaat, Kikilias berkata, 1,700 orang telah diselamatkan dengan bot dan kenderaan, manakala 296 lagi telah diselamatkan dari kawasan yang ditenggelami air dengan helikopter dari 14 buah kampung, termasuk 150 orang yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Lebih 1,000 penyelamat dan 20 helikopter terlibat dalam operasi menyelamat, termasuk tiga helikopter Switzerland yang telah berada di Greece untuk membantu usaha memerangi kebakaran hutan baru-baru ini. Helikopter-helikopter ini digunakan untuk menghantar makanan dan air ke kampung-kampung yang ditenggelami air, kata Kikilias.

Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis, yang membatalkan ucapan tahunannya mengenai keadaan ekonomi yang dijadualkan pada hujung minggu dan melawat kawasan yang ditenggelami air pada hari Jumaat, berkata beliau telah menghubungi Kesatuan Eropah untuk memohon bantuan kewangan daripada blok 27 anggota untuk pembinaan semula.

“Keutamaan pertama kami dalam beberapa hari akan datang adalah untuk memastikan kami dapat mengiring rakyat kami keluar dari kawasan di mana mereka mungkin berada dalam bahaya,” kata Mitsotakis.

Ratusan orang terperangkap di kampung-kampung yang tidak boleh dicapai kenderaan kerana jalan raya telah hanyut atau terputus akibat tanah runtuh. Krew penyelamat membantu kanak-kanak kecil, warga emas dan orang atas usungan dari helikopter ketika mereka mendarat di kawasan persinggahan di bandar Karditsa. Media tempatan menunjukkan adegan kemusnahan.

Penyelamat sehingga ke dada di dalam air mengangkat seorang warga emas yang dievakuasi atas usungan di bahu mereka, sementara penduduk kampung yang kehilangan bekalan elektrik atau air minuman menelefon ke stesen televisyen dan radio Greek, merayu bantuan dan berkata orang masih terperangkap tanpa makanan atau air.

Di kawasan Pilion, penduduk dan pelancong diiring ke tempat selamat melalui laut lewat malam Khamis kerana semua jalan raya ke beberapa kampung telah terputus.

Pihak berkuasa telah mengerahkan pakar penyelamat air deras dan penyelam apabila paras air melebihi enam kaki di beberapa kawasan, menenggelamkan banyak rumah sehingga bumbung. Penduduk beberapa kampung melaporkan bangunan runtuh sama sekali.

Banjir berikutan selepas kebakaran hutan yang memusnahkan kawasan hutan dan tanah pertanian yang luas, membakar rumah dan mengorbankan lebih 20 nyawa.