Banjir di Brazil selatan meninggalkan sekurang-kurangnya 31 mati dan 1,600 terpaksa berpindah

Banjir dari siklon di selatan Brazil telah membasuh rumah-rumah, terperangkap pemandu dalam kenderaan dan membanjiri jalan-jalan di beberapa bandar, membunuh sekurang-kurangnya 31 orang dan meninggalkan 1,600 orang kehilangan tempat tinggal, pihak berkuasa berkata pada hari Rabu.

Lebih daripada 60 bandar telah dibasuh sejak hari Isnin malam oleh ribut, yang telah menjadi yang paling maut di negeri Rio Grande do Sul, kata Gabenor Eduardo Leite.

“Penerbangan kami baru sahaja lakukan, menunjukkan dimensi peristiwa yang benar-benar luar biasa,” kata Leite dalam video yang diposkan di akaun media sosial negeri itu. “Bukan sahaja komuniti tepi sungai yang terkena, tetapi bandar-bandar lengkap yang benar-benar terjejas.”

Video yang dirakam oleh pasukan penyelamat pada hari Selasa dan diterbitkan oleh laman berita dalam talian G1 telah menunjukkan beberapa keluarga di atas rumah mereka memohon pertolongan ketika sungai-sungai melimpah tebing mereka. Beberapa kawasan sepenuhnya terputus selepas lebuh raya lebar bertukar menjadi sungai yang mengalir deras.

Leite berkata pada hari Rabu bahawa bilangan kematian telah mencapai 31, dan pihak berkuasa kecemasan negeri berkata sekurang-kurangnya 1,600 orang menjadi gelandangan.

Di Mucum, sebuah bandar dengan lebih kurang 50,000 penduduk, penyelamat menemui 15 mayat dalam satu rumah sahaja. Setelah ribut itu berlalu, penduduk mendapati jejak kemusnahan di sepanjang sungai dengan kebanyakan bangunan disapu hingga ke paras tanah.

“Air datang dengan sangat cepat, ia naik 6 1⁄2 kaki seminit,” kata penduduk Mucum Marcos Antonio Gomes, berdiri di atas timbunan runtuhan. “Kami tidak ada apa-apa yang tinggal. Tidak juga pakaian.”

Sebagai petunjuk tentang berapa lama orang mungkin terkandas, dewan bandar Mucum menasihati penduduk untuk mencari bekalan untuk memenuhi keperluan mereka untuk 72 jam akan datang.

Gomes, seorang ahli perniagaan berusia 55 tahun, berkata ini adalah kali keempat dalam 15 tahun rumahnya rosak akibat banjir. Dia berkata yang ini adalah yang terburuk setakat ini, dan dia menjangkakan lebih banyak banjir pada masa depan.

“Tidak ada jalan kami boleh tinggal di sini. Ini akan datang kembali. Kita perlu meninggalkan (tempat ini),” kata Gomes.

Ramai mangsa mati kerana renjatan elektrik, atau terperangkap dalam kenderaan, lapor laman berita dalam talian G1. Seorang wanita mati ketika dia disapu pergi semasa percubaan menyelamat.

Pasukan cari dan selamat telah memberi tumpuan kepada Lembah Taquari, kira-kira 30 batu ke barat laut ibu negeri, Porto Alegre, di mana kebanyakan mangsa dan kerosakan direkodkan. Tetapi usaha itu berkembang lebih jauh ke barat pada pagi Rabu, dengan helikopter dihantar ke Lembah Rio Pardo.

Lebih banyak hujan lebat dijangka melanda wilayah tengah-selatan negeri itu, mungkin mengurangkan kawasan paling teruk terjejas. Pihak berkuasa mengekalkan tiga amaran banjir pada hari Rabu – untuk sungai Jacui, Cai dan Taquari.

Rio Grande do Sul dilanda siklon lain pada bulan Jun, yang membunuh 16 orang dan menyebabkan kemusnahan di 40 bandar, kebanyakannya di sekitar Porto Alegre.