Banjir akibat Ribut Tropika Haikui mengorbankan 2 nyawa, paksa ribuan mengungsi di provinsi Fujian, China

Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dan beribu-ribu terpaksa dipindahkan akibat banjir yang dibawa ribut Tropika Haikui di wilayah pesisir tenggara Fujian di China, lapor pihak berkuasa tempatan pada hari Rabu.

Sekolah-sekolah ditutup dan penerbangan digantung, sementara lebih daripada 30,000 orang dipindahkan ke tempat selamat. Dua anggota bomba terbunuh dan seorang pegawai polis hilang selepas air banjir membawa pergi sebuah enjin bomba dalam misi menyelamat, menurut akaun media sosial jabatan bomba Fuzhou.

Haikui melanda Taiwan sebagai taufan awal minggu ini, mencederakan puluhan dan meninggalkan beribu-ribu orang tanpa bekalan elektrik.

Ia melemah menjadi ribut tropika apabila mendarat di Fujian, tetapi terus membawa tahap hujan paling tinggi yang pernah dicatat.

Kawasan paling teruk terjejas terletak di antara pesisir pantai dan pergunungan pedalaman dan sangat mudah dilanda banjir, menyebabkan ramai sejak berdekad yang lalu berhijrah ke bahagian lain China atau berpindah ke luar negara.

Pihak berkuasa menutup sekolah-sekolah, menggantung penerbangan, menghentikan kereta api dan bas, dan menghantar puluhan kenderaan kecemasan dalam misi menyelamat. Kerugian ekonomi dianggarkan berjumlah melebihi $75 juta, menurut media negara China.

Bahagian Fujian menerima curahan hujan melebihi 30 sentimeter, memecah rekod di seluruh wilayah itu. Di pusat wilayah Fuzhou, 50,000 orang terjejas, dan daripada jumlah itu lebih 36,000 dipindahkan ke tempat perlindungan, lapor media negara.

Sepanjang musim panas, China mengalami hujan dan banjir paling teruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Puluhan nyawa terkorban, termasuk di kawasan pergunungan terpencil ibu negara Beijing.