Bangladesh menghadapi wabak denggi paling maut dalam rekod dengan lebih 1,000 kematian

Jumlah kematian akibat wabak denggi terburuk dalam sejarah Bangladesh tahun ini telah melebihi 1,000, menurut data rasmi, dengan hospital berusaha mencari ruang untuk pesakit ketika penyakit itu merebak dengan pesat di negara yang padat penduduk ini.

Setakat ini sekurang-kurangnya 1,017 orang telah meninggal pada 2023 dan hampir 209,000 dijangkiti, menunjukkan data itu, menjadikan tahun ini sebagai yang paling mematikan sejak wabak pertama direkodkan pada 2000.

Jumlah kematian kini hampir empat kali ganda berbanding keseluruhan tahun lepas, apabila Bangladesh mencatatkan 281 kematian berkaitan denggi.

Hospital berusaha mencari ruang untuk jumlah besar pesakit yang mengalami demam tinggi, sakit sendi dan muntah-muntah ketika kekurangan cecair intravena, kata pegawai kesihatan.

“Saya tidak tahu bagaimana anak lelaki saya dijangkiti… tiba-tiba dia demam. Saya tergesa-gesa membawanya ke sini dan kemudian doktor mendapati dia menghidap denggi,” kata Sanwar Hossain kepada Reuters ketika menjaga anaknya di Hospital Umum Mugda di ibu negara Dhaka.

Pentadbir hospital itu, yang dikenali dengan nama tunggal Niatuzzaman, berkata walaupun bilangan pesakit dari Dhaka telah berkurangan baru-baru ini, bilangan orang yang dimasukkan dari kawasan luar bandar negara ini telah meningkat, yang dipanggilnya sebagai tanda “membimbangkan”.

Tiada vaksin atau ubat khusus yang merawat denggi, yang biasa berlaku di Asia Selatan semasa musim monsun Jun hingga September apabila nyamuk Aedes aegypti yang menyebarkan penyakit itu subur dalam air bertakung.

Ahli entomologi dan epidemiologi berkata peningkatan suhu dan musim monsun yang lebih panjang memberikan keadaan pembiakan yang ideal untuk nyamuk.

Peningkatan mendadak kes telah mendorong kerajaan meningkatkan kempen anti-denggi, dari meningkatkan kesedaran hingga usaha membunuh larva nyamuk berikutan hujan lebat, kata pegawai.

Walau bagaimanapun, kekurangan langkah pencegahan yang betul telah membenarkan nyamuk pembawa denggi merebak ke seluruh Bangladesh, kata Kabirul Bashar, seorang ahli entomologi dan profesor zoologi di Universiti Jahangirnagar.

“Dari 2000 hingga 2018, denggi hanya berlaku di bandar Dhaka, tetapi pada 2019 ia dipindahkan ke bandar-bandar yang berbeza. Tahun ini ia dipindahkan ke kawasan luar bandar juga.”

Pakar perubatan Bangladesh yang ternama ABM Abdullah memberitahu Reuters bahawa pengesanan awal dan akses ke penjagaan perubatan yang betul boleh mengurangkan kematian kepada kurang daripada 1% daripada mereka yang dijangkiti.