Banduan pengganas melakukan perbuatan haram dengan pengawal penjara wanita menyebabkan larangan pekerja wanita: laporan

Sistem penjara Israel sedang disiasat selepas media tempatan melaporkan seorang pengawal penjara wanita mempunyai hubungan seks dengan seorang pengganas yang disabitkan kesalahan, tetapi peguamnya berkata anak guamnya adalah mangsa dan menghadapi serangan oleh banduan itu.

Pengganas yang disabitkan kesalahan itu mengancam untuk “menyakiti dia dan keluarganya, dan merosakkan hidupnya,” peguam pengawal itu Yair Ochayon, memberitahu The Jerusalem Post pada hari Ahad. Peguam itu menambah bahawa banduan itu didakwa menyerang wanita itu tetapi mereka tidak berhubungan seks.

The Times of Israel mengenal pasti banduan dalam skandal dilaporkan itu sebagai Mazen Al-Qadi, seorang pengganas yang disabitkan kesalahan berusia 43 tahun yang terlibat dalam serangan 2002 yang menyebabkan tiga orang Israel terbunuh di Tel Aviv. Banduan itu didakwa mempunyai telefon bimbit yang digunakannya untuk bercakap dengan pengawal wanita dan menghantar foto, menurut portal itu, yang melaporkan bahawa pengawal wanita lain mungkin juga terlibat dengan banduan itu.

Media tempatan melaporkan pada hari Jumaat bahawa tentera wanita tidak lagi boleh berkhidmat dalam sistem penjara, dengan pegawai memetik siasatan tentang hubungan didakwa antara seorang pengawal wanita dan seorang banduan. Laporan media awal menyatakan seorang pengawal wanita mempunyai hubungan suka sama suka dengan pengganas itu.

Sumber Israel Defense Forces berkata pengawal yang dimaksudkan itu adalah seorang konskrip yang bertugas di penjara, bukan seorang tentera Israel, menurut Jerusalem Post.

Israel mewajibkan semua warganegara, kecuali mereka yang diberi pengecualian, untuk bekerja dalam pelbagai perkhidmatan untuk pasukan pertahanan negara. Wanita berusia 18 hingga 26 tahun dikehendaki berkhidmat selama 24 bulan, dan lelaki berusia antara 18 dan 29 tahun dikehendaki berkhidmat selama 32 bulan.

Pejabat Menteri Keselamatan Negara Itamar Ben-Gvir berkata pengawal penjara wanita akan dikeluarkan dari sayap keselamatan penjara dalam tempoh kira-kira 10 hari.

“Kita bercakap tentang peristiwa sistematik dan berterusan yang tidak boleh ditoleransi lagi,” kata Ben-Gvir pada hari Jumaat. “Pengeksploitasian pengawal penjara wanita oleh pengganas dan hubungan haram bukanlah situasi yang akan mungkin di bawah pengawasanku.”

Siasatan polis ke atas dakwaan itu dilancarkan, menurut Jerusalem Post, tetapi butiran kekal tidak jelas memandangkan perkara itu di bawah perintah sekatan. Media tempatan melaporkan minggu lepas bahawa pengawal dan lain-lain akan disoal siasat, dan terdapat spekulasi bahawa pengawal wanita lain mempunyai hubungan dengan banduan.

Ochayon mengecam perintah sekatan sebagai “meletakkan kami dalam situasi mustahil.”

“Mereka mengeluarkan perintah sekatan menyeluruh terhadap butiran siasatan, tetapi pada masa yang sama membuat bocoran berulang kali kepada media yang kebanyakannya palsu,” katanya, menurut Times of Israel, sambil menambah bahawa apabila lebih banyak maklumat muncul, “orang ramai akan tahu bahawa pengawal penjara adalah mangsa.”

Israel Prison Service menghadapi skandal berasingan tahun lalu apabila pegawai kanan di Penjara Gilboa dituduh “menjual” konskrip kepada banduan.