Bagaimana ketegangan di Timur Tengah boleh memberi kesan kepada perkapalan global

(SeaPRwire) –   Harga minyak sedang meningkat akibat serangan ke atas kapal di Laut Merah. Harga kini berada pada sekitar AS$80 setong, yang jauh lebih rendah berbanding harga pada masa itu. Harga kontrak minyak ketika itu melonjak ke lebih AS$100 setong.

Harga kekal rendah sejak Jun 2022. Ia meningkat selepas serangan pada 7 Oktober ke atas Israel, tetapi sejak itu menurun.

“Harga minyak telah jatuh sejak 7 Oktober, dan ini kelihatan bertentangan jika anda mengambil kira berapa banyak minyak yang dihasilkan di negara-negara bersempadan dan berhampiran dengan Israel,” kata Pengurus Besar Clearview Energy Partners Kevin Book.

Ia juga dikelilingi laluan perdagangan minyak utama.

“Pasaran tidak kelihatan percaya akan berlakunya risiko terhadap pengangkutan serantau atau pengeluaran. Risiko pengeluaran mungkin berkurangan kerana Arab Saudi dan Iran kini berdamai,” kata Book. “Tetapi risiko pengangkutan kelihatan sangat nyata. Jadi pasaran mungkin tidak mengambil kira sebanyak risiko yang mungkin wujud.”

Selat Hormuz sering dianggap sebagai titik sempit minyak paling penting. Hampir 1/5 daripada minyak yang dimakan dunia melaluinya setiap hari.

“Orang khususnya melihat kepada Iran dan kumpulan berkaitan dengan mereka untuk melihat sama ada konflik ini akan meluas dan akan meluas ke kawasan itu khususnya,” kata Ketua Eksekutif American Exploration and Production Council Anne Bradbury. “Ini tentu sahaja akan menyebabkan sesetengah gangguan bekalan minyak mentah global yang lebih ketara berbanding apa yang dilihat sehingga kini.”

Sejak perang Israel menentang Hamas bermula, ketegangan meningkat di perairan mengelilingi Semenanjung Arab. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, pemberontak Houthi merampas kapal kargo dan menyerang kapal komersial di Laut Merah.

“Kami terus mengambil situasi di Laut Merah dengan sangat serius,” kata Mejar Jeneral Patrick Ryder dalam satu sidang akhbar terkini.

Amerika Syarikat sedang bekerjasama dengan lebih 20 negara lain untuk menjaga laluan perdagangan, tetapi syarikat-syarikat pengangkutan telah menyatakan kekeliruan terhadap apa yang sebenarnya kumpulan itu lakukan untuk melindungi kapal. Beberapa syarikat telah mengalihkan kapal jauh dari kawasan itu dan meminta lebih kejelasan dan butiran mengenai rancangan kumpulan penggabungan itu.

“Risiko perjalanan melalui Selat Hormuz mungkin sangat besar,” kata Book. “Laluan air lain di mana anda mempunyai risiko pengangkutan juga boleh memberi kesan kepada pasaran minyak.”

kapal di rantau itu. Satu terbang dalam jarak 1,500 ela dari kapal pengangkut USS Dwight D. Eisenhower di Selat Hormuz. Ia merakam kapal itu ketika bergerak di laluan utama.

Amerika Syarikat telah menembak jatuh drone terbang terlalu dekat dengan kapal berhampiran Selat Bab El-Mandeb. Di Teluk Aden, peluru berpandu menyerang kapal tangki Israel.

“Pasaran minyak melihat ke hadapan. Jadi ia tidak bermakna bahawa semua minyak di rantau itu perlu berhenti. Jika satu kapal tangki berhenti, pedagang akan mula menawarkan harga lebih tinggi,” kata Book.

Iran sering menghantar minyaknya menggunakan bendera negara lain untuk mengelak daripada sanksi. Beberapa pakar amaran, meningkatkan sanksi terhadap Iran boleh menyebabkan ketegangan meningkat di laluan pengangkutan utama.

“Saya fikir anda melihat pembuat dasar di Amerika Syarikat sedang melihat cara untuk mengenakan semula sanksi terhadap Iran. Terdapat kebimbangan mengenai apa yang ia bermakna untuk harga minyak global,” kata Bradbury. “Saya fikir sangat penting untuk menyatakan bahawa Amerika Syarikat ialah pengeluar minyak dan gas terbesar di dunia dan bahawa kita harus mula melihat di sini di rumah dasar untuk meningkatkan, bukan mengehadkan pengeluaran minyak Amerika.”

Apa-apa kenaikan dramatik harga minyak boleh menyulitkan usaha untuk menurunkan inflasi. Inflasi global kini berada pada hampir 7%. Ia dua kali lebih tinggi berbanding sebelum wabak 2020. Tabung Kewangan Antarabangsa menganggarkan peningkatan 10% harga minyak boleh mendorong inflasi naik hampir setengah peratus.

Pada 2014, Kongres memutuskan untuk tidak memperbaharui komitmen 35 tahun memberi Israel minyak daripada Amerika Syarikat dalam kecemasan. Sebaliknya, Israel dan Amerika Syarikat bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran tenaga bersih. Israel juga meningkatkan pengeluaran gas asli dan mengeluarkan lesen baru untuk penerokaan walaupun ketika peperangan. Walau bagaimanapun, beberapa ahli politik menyatakan, jika Israel memerlukan minyak, Amerika Syarikat harus bersedia menghantarnya.

“Kami harus memberi mereka segala yang mungkin kami boleh untuk memastikan kejayaan mereka,” kata Senator Joe Manchin, D-W.Va. “Kami memerlukan . Kami memerlukan bantuan mereka. Ia akan menjadi dunia Muslim dan Arab yang akan menjadi mempunyai untuk mengawasi dan secara asas cuba membantu menguatkuasakan undang-undang dan membawa beberapa ketertiban ke kawasan itu.”

Beberapa negara OPEC+, termasuk Arab Saudi, menyatakan mereka sedang meluaskan potongan pengeluaran minyak untuk awal tahun depan. Kumpulan itu menyatakan potongan sukarela kini berjumlah 2.2 juta tong.

“Di sebelah penawaran, pasaran minyak biasanya sangat ketat. Apabila anda melihat beberapa longgaran dalam pasaran minyak, seperti yang kita lihat sekarang, biasanya kerana negara-negara pengeluar OPEC telah menarik bekalan dari pasaran,” kata Book. “Tetapi jika pergolakan meletus di Timur Tengah, beberapa bekalan yang boleh datang untuk menyelamatkan jika pasaran ketat juga mungkin disekat. Jadi ini mungkin menjadi masa dalam sejarah apabila ia boleh menjadi sangat berbahaya, walaupun kelihatan lancar sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.