Bagaimana Israel boleh balas serangan tidak bermaruah Iran?

(SeaPRwire) –  
Selepas serangan Iran terhadap Israel yang sebahagian besarnya ditangkis oleh pertahanan negara itu dan sekutu-sekutu utamanya, perhatian kini tertumpu kepada bagaimana Israel boleh memilih untuk membalas.

“Walaupun serangan Iran sepenuhnya gagal, ini tidak mengurangkan sedikit pun tanggungjawab Israel untuk membalas serangan langsung Iran,” kata Jonathan Conricus, bekas jurucakap IDF dan felo kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD) yang fokus pada Timur Tengah, kepada Digital.

Komentar itu datang selepas Iran melancarkan lebih 300 peluru berpandu dan drone dari wilayahnya sendiri ke arah Israel pada Sabtu, serangan yang Israel klaim sebahagian besarnya ditangkis oleh pertahanan canggihnya dan bantuan sekutu-sekutunya di rantau itu.

Tetapi cubaan berani Iran itu telah membuka persoalan bagaimana Israel mungkin memilih untuk membalas, walaupun laporan menyatakan bahawa Amerika Syarikat telah menggesa Netanyahu untuk menunjukkan keterbatasan dalam usaha mencegah konflik yang meningkat di Timur Tengah.

“Sukar untuk membayangkan dunia di mana Israel membalas melanggar garis merah Iran dengan sekadar menyerap serangan peluru berpandu dan drone Tehran. Ia lebih sukar lagi membayangkan dunia sedemikian di Timur Tengah pasca 7 Oktober,” kata Behnam Ben Taleblu, felo kanan FDD yang fokus kepada keselamatan Iran, kepada Digital. “Walaupun dua dekad memberi amaran tentang program nuklear Iran, Israel sehingga kini belum menyerang program nuklear Tehran secara terbuka. Satu bertanya-tanya sejauh mana ini mungkin berubah ketika Israel menyediakan tindak balasnya.”

Menurut laporan, serangan sedemikian ke atas keupayaan nuklear Iran telah menjadi subjek perancangan selama bertahun-tahun, dengan potensi tindak balas menampilkan pesawat pejuang F-35 yang akan menyerang lokasi di seluruh Iran sejauh 1,200 batu dari Israel.

Tujuan serangan sedemikian adalah untuk menghapuskan, laporan itu menunjukkan, membuka jalan bagi tentera Israel untuk menyerang kemudahan nuklear yang dipilih oleh perisikan negara itu.

Tetapi Israel mungkin perlu memastikan rancangan mereka mendapat sokongan Amerika Syarikat, Conricus menegaskan, dengan menambah serangan tentera tidak akan menjadi satu-satunya pilihan di atas meja.

“Israel mempunyai pelbagai keupayaan jarak jauh untuk dipilih, tetapi apa yang perlu Israel pastikan ialah sokongan atau sekurang-kurangnya kelulusan Amerika Syarikat, dan untuk menjelaskan objektif strategik yang ditujunya,” kata Conricus. “Israel boleh membalas terhadap program tentera nuklear Iran atau terhadap infrastruktur ekonominya, pelabuhan dan kilang penapisan, bergantung kepada objektif strategik yang ingin dicapai.”

Pada waktu malam, Israel mengebom sasaran Hezbollah di Lubnan dalam serangan udara yang melibatkan beratus-ratus penerbangan. Serangan itu menyasarkan kilang pembuatan senjata Hezbollah dan sasaran lain, kata IDF.

“Beberapa ketika lalu, pejuang udara IDF menyerang beberapa struktur tentera dalam kompleks milik Pasukan Radwan Hezbollah di kawasan Jbaa di selatan Lubnan,” kata tentera Israel dalam kenyataan. “Sebelum ini pada waktu malam, pejuang udara IDF mengebom struktur tentera Hezbollah di kawasan Khiam dan Kfarkela.”

Menurut laporan Jerusalem Post, gelombang F-35 Israel ke Iran kemungkinan akan diikuti gelombang berasingan F-15 eagles, F-16 fighting falcons, dan F-35 yang lebih berat membawa muatan yang mungkin menembusi dalam ke dalam tanah untuk memusnahkan kemudahan nuklear Iran.

Israel juga boleh menggunakan stok peluru berpandu balistik permukaan-ke-permukaan dan drone serang miliknya, menurut laporan itu.

Walaupun serangan sedemikian telah digelar, Taleblu menegaskan ia tidak jelas sama ada Israel akan memilih tindak balas yang dramatik.

“Walaupun dua dekad memberi amaran tentang program nuklear Iran, Israel sehingga kini belum menyerang program nuklear Tehran secara terbuka,” kata Taleblu. “Satu bertanya-tanya sejauh mana ini mungkin berubah ketika Israel menyediakan tindak balasnya.”

Berbicara dengan CNN Ahad, jeneral bersara David Petraeus menegaskan bahawa Israel akan mempunyai pelbagai pilihan jika memilih untuk melancarkan tindak balas, termasuk serangan terbuka dan rahsia.

“Mereka boleh mengejar serangan asimetri, siber dan sebagainya,” kata Petraeus. “Dan ingatlah bahawa tentu sahaja, Washington bertemu dengan negara-negara G7 yang lain untuk menentukan jenis tindak balas diplomatik dan ekonomi yang harus diikuti dalam usaha berkoordinasi juga.”

Tetapi apa pun keputusan Israel, Taleblu berkata sebarang rancangan perlu datang kepada “teori kes untuk kemenangan.”

“Adakah ia pergi untuk serangan penggulingan terhadap kepimpinan negara, serangan menghapuskan terhadap aset serangan jarak jauh negara itu, atau pangkalan tentera, atau serangan hukuman yang mungkin menyasarkan sektor tenaga dan minyak, yang merupakan nadi hayat ekonomi Republik Islam,” kata Taleblu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.