Avianca umumkan pelaburan AS$473 juta untuk memperluaskan armada dan laluan

Syarikat penerbangan bendera Colombia Avianca akan melabur AS$473 juta untuk mengembangkan armadanya sebanyak 16 pesawat kerana ia berusaha untuk meningkatkan bilangan laluan yang ditawarkan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Adrian Neuhauser pada hari Khamis.

Avianca akan menyewa 14 pesawat Airbus A320 NEO dan dua pesawat A320 CEO untuk meningkatkan penerbangan hariannya pada laluan domestik sebanyak hampir 25%, daripada 600 ke 750.

Neuhaser semasa sidang akhbar di Bogota, Colombia menyebut peningkatan hampir 1 juta tempat duduk seminggu sebagai “pertumbuhan yang belum pernah terjadi” dalam sejarah syarikat penerbangan itu.

“Sumber untuk membiayai penggabungan pesawat-pesawat ini datang daripada tunai yang ada dan hutang tambahan yang kami ambil untuk sewaan,” kata Neuhaser.

16 pesawat itu akan menyertai armada Avianca antara Oktober hingga akhir Disember, kata eksekutif itu.

Bilangan pekerja Avianca akan bertambah kira-kira 1,200 orang, tambah Neuhaser.

Sebahagian daripada pekerja baharu itu akan datang daripada Viva Air, sebuah syarikat penerbangan bajet Colombia yang telah ditutup yang cuba dibeli oleh Avianca sebelum ia menarik diri daripada urus niaga itu dengan mengutip syarat-syarat yang dikenakan oleh pengawal selia penerbangan awam Colombia