Austria mengusir 2 diplomat dari Kedutaan Rusia di Vienna

(SeaPRwire) –   Austria mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah memerintahkan dua diplomat dari Kedutaan Rusia di Vienna untuk meninggalkan negara itu. Seorang pegawai Austria berkata pengusiran itu berkaitan dengan aktiviti perisikan.

Kementerian Luar Negeri menyatakan dalam kenyataan ringkas bahawa dua diplomat Rusia “terlibat dalam tindakan yang tidak sesuai dengan status diplomatik mereka” dan telah diisytiharkan sebagai “personae non gratae.”

Ia tidak memberikan butiran lanjut mengenai diplomat atau tindakan yang didakwa mereka. Mereka diberi masa sehingga 19 Mac untuk meninggalkan Austria.

Seorang pegawai Austria yang mempunyai pengetahuan mengenai perkara itu berkata pengusiran itu berkaitan dengan perisikan. Pegawai itu berbicara dengan syarat anonim untuk membincangkan pengusiran.

Agensi berita negara Rusia, RIA Novosti, memetik Kementerian Luar Negeri Rusia dengan mengatakan bahawa “Rusia akan memberikan tindak balas yang sesuai kepada keputusan tanpa asas Vienna.”

Kedutaan Rusia di Austria mengeluarkan kenyataan di saluran Telegramnya dengan menyatakan bahawa ia “marah dengan keputusan Austria untuk mengisytiharkan dua kakitangan Kedutaan Rusia sebagai persona non grata.”

“Seperti dalam episod pengusiran sebelumnya, kali ini kami tidak diberikan apa-apa bukti sama sekali, jauh sekali bukti pelanggaran Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik. Ini adalah keputusan politik semata-mata pihak berkuasa Austria, yang kami tidak terima sama sekali,” kenyataan itu membaca. “Tindak balas muktamad Moscow tidak boleh menimbulkan syak wasangka. Tanggungjawab atas penurunan lanjut hubungan dwipihak sepenuhnya terletak pada Vienna.”

Negara-negara Eropah Barat dan Rusia telah mengusir diplomat masing-masing pada beberapa kesempatan sejak serangan penuh skala Rusia ke Ukraine pada bulan Februari 2022.

Austria, sebuah negara ahli Kesatuan Eropah yang mempunyai dasar kenetralan tentera dan menjadi tuan rumah beberapa agensi PBB di ibu negaranya Vienna, pada mulanya enggan mengambil tindakan sedemikian tetapi baru-baru ini mengusir lebih banyak diplomat Rusia.

Ia mengusir empat diplomat Rusia pada April 2022 selepas tekanan daripada awam dan EU, dan empat lagi pada Februari 2023. Sebelum serangan Rusia ke Ukraine, ia mengusir seorang diplomat Rusia pada Ogos 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.