Austria menangguhkan pembayaran kepada UNRWA di tengah dakwaan pekerja Israel membantu, sambut Hamas

(SeaPRwire) –   Austria telah menjadi negara ke-12 untuk menangguhkan pembayaran kepada agensi bantuan Palestin (UNRWA), yang menyediakan bekalan untuk orang di Gaza, di tengah-tengah dakwaan bahawa beberapa pekerjanya terlibat dalam serangan kejutan Hamas yang membawa maut ke atas Israel pada 7 Oktober.

Bantuan itu akan terus ditangguhkan sehingga siasatan penuh ke atas dakwaan terlibatnya pekerja UNRWA, kementerian luar negeri Austria berkata pada Isnin. Israel juga menuduh pekerja agensi PBB itu membantu mengekalkan sekurang-kurangnya seorang tahanan dan berkata guru-guru UNRWA sambut serangan kejam itu dalam bilik darjah bersama pelajar.

“Kami menyeru UNRWA dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menjalankan siasatan menyeluruh, cepat dan lengkap ke atas dakwaan,” kata kementerian itu dalam kenyataan.

Austria menyertai Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jerman, Itali, Australia, Finland, Belanda, Switzerland, Kanada dan Jepun dalam menangguhkan pembiayaan kepada agensi bantuan itu.

Sebelum Austria, Perancis dan Jepun merupakan negara terbaru mengumumkan mereka akan menangguhkan bantuan kepada agensi bantuan pelarian Palestin.

“Perancis tidak merancang pembayaran baru kepada UNRWA dalam suku pertama 2024 dan akan memutuskan bila masanya tiba tindakan apa yang akan diambil bersama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan penderma utama,” kata kementerian luar negerinya Ahad.

Juga pada Ahad, kementerian luar negeri Jepun menekankan kerja baik dilakukan oleh beberapa pekerja UNRWA tetapi dakwaan itu layak disiasat.

“Sebagai agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, UNRWA memainkan peranan penting dalam menyediakan perkhidmatan asas seperti kesihatan dan rawatan perubatan, pendidikan, kebajikan, dan bantuan makanan kepada jutaan pelarian Palestin bekerjasama dengan komuniti antarabangsa. Terutamanya di Jalur Gaza, di mana situasi kemanusiaan semakin merosot, UNRWA memainkan peranan penting dalam menyediakan bantuan kemanusiaan penting kepada setiap penduduk,” kata kementerian Jepun.

Ia menambah: “Berdasarkan latar belakang ini, Jepun amat bimbang tentang dakwaan terlibatnya anggota kakitangan UNRWA dalam serangan pengganas Israel pada 7 Oktober tahun lalu. Sebagai tindak balas, Jepun telah memutuskan untuk menangguhkan pembiayaan tambahan kepada UNRWA buat sementara waktu semasa UNRWA menjalankan siasatan ke atas perkara itu dan mempertimbangkan langkah untuk menangani dakwaan.”

Kedua-dua negara mengikuti Amerika Syarikat, yang menangguhkan bantuan dan menuntut siasatan pada Jumaat, 26 Januari.

“Kementerian ini amat bimbang dengan dakwaan bahawa 12 pekerja UNRWA mungkin terlibat dalam serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel. Kementerian Negara sementara menangguhkan pembiayaan tambahan untuk UNRWA semasa kami mengkaji dakwaan ini dan langkah-langkah yang diambil oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menangani mereka,” kata kementerian itu.

“UNRWA memainkan peranan penting dalam menyediakan bantuan hidup untuk orang Palestin, termasuk makanan, ubat-ubatan, perlindungan, dan sokongan kemanusiaan penting yang lain. Kerja mereka telah menyelamatkan nyawa, dan penting bahawa UNRWA menangani dakwaan ini dan mengambil sebarang langkah pembetulan yang sewajarnya, termasuk mengkaji semula dasar dan prosedur sedia ada,” kenyataan itu diteruskan.

Ia ditambah: “Mesti ada pertanggungjawaban penuh untuk sesiapa yang menyertai serangan kejam pada 7 Oktober.”

Kementerian luar negeri Israel juga menuduh beberapa guru di sekolah-sekolah UNRWA di Gaza, yang menerima pembiayaan pembayar cukai Amerika setiap tahun, didakwa telah sambut serangan itu dalam bilik darjah bersama pelajar hadir.

Walaupun dakwaan ini, Norway bersetuju untuk terus menghantar bantuan dan bantuan kewangan.

“Walaupun saya berkongsi kebimbangan terhadap dakwaan yang sangat serius terhadap beberapa kakitangan @UNRWA, Norway telah memutuskan untuk terus memberikan pembiayaannya,” kata menteri luar negeri Norway. “UNRWA adalah jaring keselamatan untuk berjuta-juta orang dalam kesusahan mendalam di Gaza serta di seluruh rantau.”

Secara berasingan, Jerman dan Mesir mengesahkan komitmen mereka untuk menyediakan bantuan kepada orang Palestin, kebanyakan mereka menghadapi situasi yang sukar.

Olaf Scholz dan Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi berbual di telefon dan bersetuju tentang pentingnya membenarkan akses bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza dan penyediaan bekalan kepada orang Palestin,” kata jurucakap kerajaan itu dalam kenyataan.

Kira-kira 1,200 orang terbunuh dan lebih 250 orang diambil tebusan apabila angkatan Hamas membawa serangan kejam ke atas komuniti Israel pada 7 Oktober 2023.

‘ Liz Friden menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.