Australia tumpu kepada pekerjaan penuh mampan dan inklusif dalam dasar ekonomi baru

Australia akan menumpukan kepada pekerjaan penuh yang mampan dan inklusif untuk membimbing dasar ekonomi masa depan, kerajaan akan mengumumkan pada hari Isnin, dalam usaha untuk mengukuhkan keuntungan dalam pasaran buruh terkuat hampir 50 tahun.

Dalam Kertas Kerja Pekerjaan Putih, kerajaan Buruh akan menetapkan objektif baharu untuk pekerjaan penuh – mampan dan inklusif, yang bermaksud sesiapa yang mahu pekerjaan boleh mencarinya tanpa mencari lama, menurut petikan yang dilihat oleh Reuters pada hari Jumaat.

Ia juga akan merangkumi inisiatif dan arah dasar untuk menangani penggunaan yang tidak optimum dalam pasaran buruh, selepas kertas mendapati bahawa berjuta-juta rakyat Australia menghadapi halangan besar untuk mendapatkan pekerjaan walaupun mahu bekerja lebih.

“Hari ini kadar pengangguran kita adalah sekitar tahap terendah sejarah dan kadar penyertaan hampir rekod tertinggi,” kata Menteri Perbendaharaan Jim Chalmers dalam kenyataan yang mengiringi petikan kertas putih itu.

“Ini meletakkan kita dalam kedudukan yang baik dalam menghadapi cabaran segera pertumbuhan ekonomi yang melambat dan ketidakpastian global yang berterusan, tetapi lebih banyak yang perlu dilakukan untuk membentuk arah masa depan pasaran buruh kita dan meletakkan manfaat pekerjaan dalam jangkauan lebih ramai rakyat kita.”

Kerajaan akan berusaha untuk membezakan objektif pekerjaan jangka panjangnya daripada anggaran teknikal.

Bank Rizab Australia menganggarkan kadar pengangguran, yang sedang dilacak pada 3.7%, perlu meningkat ke sekitar 4.5% untuk membantu mengembalikan inflasi ke jalur sasaran 2%-3%.

Pasaran buruh telah menunjukkan sedikit tanda-tanda pengurangan walaupun RBA menaikkan kadar sebanyak 400 mata asas ke paras tertinggi 11 tahun 4.1% untuk mengekang permintaan domestik.

Arah pembaharuan yang digariskan oleh kertas putih ini akan membimbing kerja dasar semasa dan masa depan, termasuk strategi migrasi kerajaan dan melabur dalam sektor kemahiran dan pendidikan tinggi.

“Kami mahu rakyat Australia menjadi penerima manfaat, bukan mangsa perubahan besar yang membentuk ekonomi kami dan itulah yang dilakukan oleh Kertas Kerja Pekerjaan Putih,” kata Chalmers.