Australia desak aplikasi kencan tingkatkan piawaian keselamatan, laporan mengatakan 75% pengguna Australia alami keganasan

Kerajaan Australia berkata Isnin industri pengencanan dalam talian mesti memperbaiki piawaian keselamatan atau dipaksa membuat perubahan melalui perundangan, memberi maklum balas kepada penyelidikan yang mengatakan tiga dalam empat pengguna Australia mengalami sesuatu bentuk keganasan seksual melalui platform-platform ini.

Menteri Komunikasi Michelle Rowland berkata syarikat pengencanan popular seperti Tinder, Bumble dan Hinge mempunyai sehingga 30 Jun untuk membangunkan kod kelakuan sukarela yang menangani kebimbangan keselamatan pengguna.

Kod itu boleh termasuk memperbaiki penglibatan dengan penguatkuasaan undang-undang, menyokong pengguna berisiko, memperbaiki dasar dan amalan keselamatan, dan memberi ketelusan yang lebih besar tentang bahaya, katanya.

Tetapi, Rowland menambah, jika piawaian keselamatan tidak cukup diperbaiki, kerajaan akan menggunakan peraturan dan perundangan untuk memaksa perubahan.

“Apa yang kita mahu lakukan dalam sektor ini bukan menyekat inovasi, tetapi mengimbangi bahaya,” katanya kepada wartawan.

Kerajaan memberi maklum balas kepada penyelidikan Institut Kriminologi Australia yang diterbitkan tahun lalu yang mendapati tiga dalam empat pengguna aplikasi atau laman web pengencanan mengalami sesuatu bentuk keganasan seksual melalui platform ini dalam tempoh lima tahun hingga 2021.

“Pengencanan dalam talian sebenarnya adalah cara paling popular untuk rakyat Australia bertemu orang baru dan membentuk hubungan baru,” kata Rowland.

“Kerajaan bimbang tentang kadar gangguan seksual, bahasa mengancam dan mengancam, imej seksual yang tidak diminta dan keganasan yang difasilitasi oleh platform ini,” tambahnya.

Persatuan Industri Maklumat Australia, yang mewakili industri teknologi maklumat dan komunikasi di Australia tetapi bukan sektor pengencanan dalam talian, mengalu-alukan pendekatan kerajaan sebagai “sangat sederhana”.

“Itulah cara kerajaan mengawal selia teknologi,” kata ketua eksekutif persatuan itu, Simon Bush. “Tunjukkan di mana ada masalah, kumpulkan industri bersama dan dapatkan industri untuk melihat jika mereka boleh menyelesaikan isu-isu ini terlebih dahulu sebelum menarik pemicu peraturan.”

Bumble enggan memberi komen. Tinder dan Hinge tidak segera memberi maklum balas permintaan komen.

Kath Albury, seorang penyelidik pengencanan dalam talian di Swinburne University of Technology Melbourne, berkata peningkatan keselamatan boleh termasuk rasa yang lebih jelas tentang seberapa cepat pengguna boleh mengharapkan maklum balas selepas melaporkan kenalan yang tidak diingini atau mengancam.

“Salah satu perkara yang dibimbangkan oleh pengguna aplikasi kencan adalah perasaan bahawa aduan masuk ke dalam kekosongan atau ada respons yang kelihatan automatik atau tidak memberi maklum balas peribadi dalam masa ketika mereka berasa sangat tidak selamat atau tertekan,” kata Albury kepada Australian Broadcasting Corp.