Australia akan mengharamkan doxxing selepas aktivis pro-Palestin menerbitkan maklumat peribadi beratus-ratus orang Yahudi

(SeaPRwire) –   Kerajaan Australia telah mengumumkan pada Selasa bahawa ia akan melarang amalan doxxing, iaitu pendedahan secara tidak sah dan tidak bersetuju butiran peribadi atau pengenalpastian seseorang secara dalam talian, selepas aktivis pro-Palestin telah menerbitkan butiran peribadi beratus-ratus orang Yahudi di negara ini.

Peguam Negara Mark Dreyfus, yang beragama Yahudi, berkata undang-undang yang dicadangkan akan melibatkan pengeluaran notis pengambilan balik kepada platform media sosial dan mengenakan denda.

Cadangan kerajaan itu datang sebagai tindak balas kepada laporan berita minggu lepas yang mendedahkan bahawa aktivis pro-Palestin telah menerbitkan nama, gambar, pekerjaan dan akaun media sosial orang Yahudi yang bekerja dalam bidang akademik dan industri kreatif.

Aktivis pro-Palestin telah mengedarkan transkrip hampir 900 muka surat yang bocor daripada kumpulan WhatsApp peribadi yang dicipta pada tahun lalu oleh penulis, artis, pemuzik dan akademik Yahudi, lapor Nine Entertainment. Transkrip itu disertai dengan spreadsheet butiran nama dan peribadi hampir 600 orang yang didakwa sebagai ahli kumpulan itu.

Penulis Clementine Ford, salah seorang beberapa aktivis yang memaparkan pautan ke maklumat peribadi bocor itu, mendakwa bahawa menerbitkan butiran peribadi ahli-ahli kumpulan WhatsApp itu tidak boleh dikategorikan sebagai doxxing.

“Chat ini menunjukkan langkah-langkah yang sangat teratur untuk menghukum aktivis Palestin dan sekutu mereka,” tulis Ford di Instagram.

Dreyfus berkata undang-undang yang dicadangkan akan memperkukuh perlindungan Australia terhadap ucapan kebencian, tetapi memberikan sedikit butiran tentang bagaimana ia akan berfungsi.

“Penggunaan semakin meluas platform dalam talian untuk memudaratkan orang melalui amalan seperti doxxing, pendedahan tidak sah maklumat peribadi mereka tanpa keizinan, adalah perkembangan yang amat membimbangkan,” kata Dreyfus kepada wartawan.

“Serangan terkini terhadap ahli-ahli komuniti Yahudi Australia melalui amalan seperti doxxing adalah mengejutkan tetapi, sayangnya, ini jauh daripada insiden terpencil,” tambahnya.

Terdapat peningkatan laporan mengenai antisemitisme di Australia berikutan serangan keganasan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel dan tindak balas ketenteraan berikutnya daripada

Pengawal keselamatan dalam talian kerajaan Australia mendefinisikan doxxing sebagai “pendedahan sengaja identiti, maklumat peribadi atau butiran peribadi seseorang secara dalam talian tanpa keizinan mereka.”

Dreyfus berkata definisinya mengenai doxxing adalah “pendedahan secara terang-terangan, maklumat peribadi seseorang tanpa keizinan mereka.”

“Kita hidup dalam masyarakat majmuk yang dinamik yang seharusnya kita usahakan untuk melindungi,” kata Dreyfus.

Cadangan kerajaan untuk mengharamkan doxxing mendapat sokongan daripada Majlis Eksekutif Yahudi Australia, yang mewakili komuniti Yahudi Australia.

“Kami berharap bekerjasama dengan kerajaan untuk memastikan keseluruhan kesan buruknya difahami dan undang-undang baru ini dapat melindungi rakyat Australia daripada amalan yang memalukan dan berbahaya ini,” kata presiden majlis, Daniel Aghion.

Pakar keselamatan siber Universiti Monash, Nigel Phair memuji idea undang-undang yang melarang doxxing, walaupun mempersoalkan bagaimana ia boleh dikuatkuasakan.

“Sungguh sukar bagi agensi penguatkuasaan untuk menguatkuasakan undang-undang sebegini apabila, sebenarnya, mereka tidak mendapat akses kepada data. Sebenarnya, syarikat media sosial yang menanggung tanggungjawab,” kata Phair kepada Stesen Penyiaran Awam Australia.

“Agensi penguatkuasaan undang-undang kita, saya berani kata, sudah terlalu sibuk dengan siasatan dalam talian dengan jumlah jenayah yang berlaku dalam talian. Menambah ini kepadanya tanpa sebarang sumber tambahan dan kerja bersepadu yang sangat rapat dengan pihak platform media sosial – ia hanya tidak akan memberi banyak kesan,” tambah Phair.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.