Atlet Amerika Syarikat menghantar surat kepada pengarah dadah negara Amerika Syarikat meminta jawapan mengenai kebimbangan mereka terhadap doping Cina

(SeaPRwire) –   Dua kumpulan atlet Amerika Syarikat utama menghantar surat kepada pengarah dadah negara meminta jawapan.

Majlis Penasihat Atlet USA Swimming dan Suruhanjaya Atlet Pasukan USA menghantar surat pada Isnin kepada Rahul Gupta, pengarah Pejabat Kawalan Dadah Kebangsaan kerajaan persekutuan.

Gupta adalah ahli jawatankuasa eksekutif dan dijangka mengambil bahagian dalam mesyuarat khas Selasa dengan pegawai kerajaan lain di Amerika untuk membincangkan kes doping.

Peranannya penting kerana kerajaan menyumbang setengah daripada belanjawan tahunan WADA; AS menahan pembayaran pada masa lalu apabila ia merasakan WADA tidak mengikuti misinya.

“Sebagai atlet, kami mesti mempercayai WADA untuk menetapkan dan menguatkuasakan piawaian yang akan memastikan permainan adil dan melindungi hak kami,” tulis atlet kepada Gupta. “Kegagalan WADA untuk mengikuti peraturan dan prosedurnya sendiri berikutan ujian positif 23 atlet renang China telah memecahkan kepercayaan ini.”

WADA telah menafikan dengan kuat bahawa mana-mana peraturan telah dilanggar, dengan menyatakan bahawa pihak berkuasa anti-doping China menetapkan sampel atlet dari Januari 2021 telah tercemar dan tiada cara berkesan bagi pengawas anti-doping teratas dunia untuk merayu keputusan itu. Beberapa daripada atlet itu kemudian bertanding di Sukan Olimpik kemudian tahun itu.

Minggu lepas, WADA mengumumkan ia akan melantik peguam Swiss veteran, Eric Cottier, untuk meninjau bagaimana ia menangani kes-kes itu. Tetapi keputusan itu dikritik kerana peguam itu datang dari kanton (negeri) Swiss yang sama seperti di mana WADA dan Dunia Akuatik berpusat, dan juga kerana skop tinjauan yang terhad.

Selepas mesyuarat pemimpin kerajaan dari Hemisfera Barat minggu lepas, Gupta mengeluarkan kenyataan memanggil pelantikan WADA ke atas Cottier “langkah pertama penting dalam menangani dakwaan doping baru-baru ini.”

Pejabat Gupta tidak segera membalas emel dari Associated Press meminta komen mengenai surat Isnin atlet renang.

Antara mereka dalam majlis penasihat sukan renang ialah Lilly King, yang lama menyuarakan tentang dadah dalam sukan itu.

“Sekali lagi, kami akan memasuki Sukan Olimpik dan Paralimpik lain dengan kebimbangan serius sama ada padang berada pada tahap dan persaingan adil,” tulis atlet kepada Gupta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.