Astronot di Stesen Angkasa Antarabangsa kongsi pandangan perang Israel-Hamas dari atas

Dua orang astronot di Stesen Angkasa Antarabangsa memberitahu pandangan mereka tentang Bumi tanpa sempadan dan hidup bersama-sama orang dari negara lain telah membantu mereka merasa satu perasaan persatuan, walaupun peperangan Israel-Hamas bergegar.

“Salah satu perkara yang kami alami di sini ialah pandangan yang berbeza tentang dunia planet kami,” kata astronot Agensi Angkasa Eropah Andreas Mogensen kepada . “Ramai orang memanggilnya kesan gambaran keseluruhan.”

“Kami melihat Bumi sebagai sebuah planet tunggal yang kita kongsi bersama,” beliau teruskan. “Anda tidak nampak sempadan antara negara, dan jadi anda dapat idea bahawa mungkin sempadan adalah sesuatu yang buatan.”

Walaupun astronot mungkin tidak dapat membezakan antara negara yang berbeza dari angkasa, pertikaian wilayah sempadan Lembah Gaza antara Palestin dan Israel telah berterusan selama berdekad-dekad. Selepas Hamas – parti pemerintah di Gaza – menyerang Israel dan membunuh lebih 1,400 orang Israel pada 7 Oktober, negara Yahudi itu mengisytiharkan perang terhadap kumpulan pengganas Islam dan melancarkan serangan balas.

Sejak itu, hampir 5,000 orang Israel dan Palestin telah mati, mengikut pihak berkuasa masing-masing. Lebih 200 orang Israel dijadikan tebusan di Gaza, mengikut Pasukan Pertahanan Israel.

Walaupun tragedi, astronot di Stesen Angkasa Antarabangsa mempunyai perspektif yang lebih positif.

“Terdapat banyak lagi yang menyatukan kita,” kata astronot NASA Jasmin Moghbel kepada . “Selain daripada melihat Bumi kita dari sudut pandangan yang sangat unik yang kami ada, kami juga mempunyai anak kapal antarabangsa di sini.”

Tujuh orang astronot berada di stesen itu: dua dari Amerika Syarikat, tiga dari Rusia, satu dari Denmark dan satu lagi dari Jepun. Anak kapal dan agensi masing-masing sering hidup dan bekerja bersama-sama selama berbulan-bulan untuk mengekalkan stesen itu.

“Mungkin jika kita dapat belajar bekerjasama sedikit lebih baik, untuk belajar hidup berdampingan dengan aman, banyak daripada masalah kita, banyak daripada cabaran kita dalam kehidupan seharian akan hilang kerana banyak daripadanya dicipta sendiri, malangnya,” kata Mogensen.

“Tidak kerap wujud sebab yang baik mengapa sempadan wujud di mana ia berada,” beliau teruskan. “Kerana anda mengalami planet secara keseluruhan, anda sedar kita semua manusia.”

Untuk menonton temubual penuh dengan astronot di Stesen Angkasa Antarabangsa, klik di sini.