Askar Tentera Hijau Bersara amaran tentang kesukaran dalam penyelamatan tebusan Gaza ‘sukar’

Pasukan khas merancang untuk menyelamatkan tebusan berikutan serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober menghadapi beberapa kesulitan di Jalur Gaza – persekitaran bandar yang sangat padat yang merupakan kubu untuk kumpulan pengganas itu.

“Tidak ada usaha menyelamatkan tebusan diketahui pernah berlaku di dalam Gaza. Sayangnya, orang Israel mempunyai beberapa cabaran untuk diselesaikan jika sebarang operasi itu hendak berjaya mengembalikan 200 [atau lebih] orang awam,” kata John Paluska, seorang Green Beret tentera darat Amerika Syarikat yang bersara dan penerima Purple Heart, kepada Digital.

Sekurang-kurangnya 4,800 orang telah terbunuh sejak Hamas melancarkan beribu-ribu peluru berpandu ke atas Israel hampir dua minggu lalu, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan askar Israel dan 31 orang Amerika. Pihak berkuasa kesihatan Palestin menyatakan sekurang-kurangnya 3,478 orang Palestin terbunuh dan lebih daripada 10,950 cedera.

Dipercayai bahawa 13 warganegara Amerika mungkin tergolong dalam kira-kira 203 orang diculik oleh Hamas semasa serangan mereka, termasuk warga negara asing dari pelbagai negara.

Pasukan khas termasuk Delta Force Amerika Syarikat, SAS British dan Sayeret Matkal Israel dilaporkan bekerjasama untuk mengumpul maklumat perisikan dan merancang operasi menyelamatkan tebusan.

Jeneral Lord Richard Dannatt, bekas ketua staf umum tentera British, mendakwa bahawa “menyelamatkan tebusan adalah salah satu kepakaran Pasukan Khas U.K.: Kami antara yang terbaik di dunia untuk situasi sebegini,” mengikut iNews.

Tetapi operasi di Gaza kemungkinan akan membuktikan sukar untuk beberapa sebab yang akan membawa kepada “perang jangka panjang,” menurut Paluska.

Paluska merupakan salah seorang sukarelawan penyelamat dan pemulihan termuda di tapak nahas Ground Zero pada 11 September 2001, ketika beliau pelajar tahun pertama di Universiti Fordham di Bandar Raya New York.

Beliau menunjuk kepada kekurangan maklumat perisikan jelas, lokasi tersebar tebusan berbeza serta perlumbaan menentang masa untuk berjaya sebelum perkongsian maklumat menjadi sukar, jika tidak mustahil.

“Pada saiz 200 [atau lebih] individu, kemungkinan besar mereka akan dibahagikan di seluruh kawasan untuk meminimumkan tanda,” jelas Paluska. “Pada satu ketika, rahsia akan bocor dan IDF terpaksa membuat keputusan sukar untuk [mengambil] tindakan dengan misi HRT kinetik atau beralih ke rundingan.”

“Memiliki keupayaan untuk membangunkan maklumat perisikan tanah adalah tugas paling sukar,” tambahnya.

Paluska menyatakan bahawa Hamas juga akan menghadapi cabaran sendiri – iaitu bilangan tebusan itu sendiri sudah membuktikan sukar untuk dikendalikan, termasuk perlu mengekalkan mereka bergerak ke lokasi berbeza dan terus menyediakan tempat tinggal dan makanan semasa berbuat demikian.

Beliau mencadangkan bahawa Tentera Pertahanan Israel (IDF) boleh menggunakan meriam artileri dan serangan udara tepat untuk cuba menghadkan pergerakan Hamas, lantas memudahkan menentukan lokasi dan merancang operasi sambil menekan Hamas untuk berundur ke tempat selamat, tetapi itu bergantung kepada sejauh mana Hamas menghargai tebusan dan memutuskan “sama ada untuk meninggalkan tebusan mati atau hidup.”

Selepas itu datanglah penyerbuan darat yang dinanti-nantikan, yang juga akan dihadapi cabaran serupa dan oleh itu mungkin akan menyeret ke dalam konflik yang sangat panjang untuk IDF.

“Saya fikir ini akan berlarutan sekurang-kurangnya sehingga enam bulan akan datang,” kata Paluska, membayangkan bahawa sebaik sahaja Israel memasuki Gaza, mereka tidak akan keluar dengan cepat. “Saya fikir peperangan ini akan menjadi operasi bandar di mana anda tidak tahu bagaimana musuh bergerak terhadap anda, dan anda tidak mempunyai keupayaan untuk membersihkan – dalam bentuk medan sebegini, anda perlu mengeluarkan orang awam.”

“Itulah bahagian yang sukar,” beliau teruskan. “Di Iraq, di Baghdad, anda boleh melarikan diri, tetapi anda tidak benar-benar boleh melarikan diri dalam kawasan sekecil ini, jadi ia akan mengambil ketekunan, dan dalam fikiran saya hanyalah imej semua medan bandar yang pernah saya berperang dan memikirkan. … Ia akan menjadi perang jangka panjang.”