AS ugut Korea Utara berkenaan perjanjian senjata Rusia, kata negara itu akan ‘membayar harga’

Korea Utara akan “membayar harga” jika ia meneruskan perjanjian untuk membekalkan senjata kepada Rusia di tengah-tengah pencerobohan Ukraine yang sedang berlangsung, amaran pentadbiran Presiden Biden.
Penasihat Keselamatan Negara White House Jake Sullivan membuat komen semasa taklimat akhbar pada hari Selasa, menjawab laporan bahawa diktator Korea Utara Kim Jong Un dan Presiden Rusia Vladimir Putin mungkin bertemu secara peribadi.
“[Ini] tidak akan mencerminkan Korea Utara dengan baik dan mereka akan membayar harga untuk ini dalam komuniti antarabangsa,” kata Sullivan. “Kami akan terus menyeru Korea Utara untuk mematuhi komitmen awamnya untuk tidak membekalkan senjata kepada Rusia yang akan menyebabkan kematian rakyat Ukraine.”
Jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS Adrienne Watson mengumumkan pada hari Isnin bahawa pertemuan bersemuka antara Kim dan Putin adalah mungkin. Kim mungkin melancong ke Moscow seawal minggu depan.
Namun, Rusia menolak soalan mengenai perbincangan itu. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata beliau “tidak boleh” mengesahkan perbincangan itu dan berkata “tiada apa-apa untuk dikatakan.”
Putin mahu Korea Utara membekalkan Rusia dengan peluru artileri dan peluru berpandu anti-kereta kebal, dan sebagai balasan, Kim mahu Rusia memberi Korea Utara teknologi canggih untuk satelit dan kapal selam bertenaga nuklear, sumber memberitahu New York Times. Selain itu, Kim mahu bantuan makanan untuk negaranya yang kelaparan.
Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata minggu lalu bahawa “rundingan senjata” antara dua musuh AS itu “aktif maju.”
“Berikutan rundingan ini, perbincangan peringkat tinggi mungkin akan diteruskan dalam beberapa bulan akan datang. Sekarang, antara potensi perjanjian ini, Rusia akan menerima kuantiti dan pelbagai jenis munisi yang signifikan dari DPRK, yang tentera Rusia merancang untuk digunakan di Ukraine,” kata Kirby pada masa itu.
Korea Utara semakin agresif terhadap Korea Selatan dan Jepun dalam beberapa bulan kebelakangan ini, melancarkan rekod ujian peluru berpandu. Negara itu juga gagal dua kali untuk melancarkan satelit ke orbit tahun ini, dengan percubaan ketiga dijadualkan pada bulan Oktober.
Reuters menyumbang kepada laporan ini.