AS sekat pemimpin paramiliter Sudan kerana pelanggaran hak asasi manusia

Amerika Syarikat mengenakan sekatan pada hari Rabu ke atas komander paramiliter Sudan Abdelrahim Hamdan Dagalo atas tindakan keganasan dan pelanggaran hak asasi manusia yang dilakukan oleh tentera beliau dalam konflik berbulan-bulan mereka dengan tentera Sudan.

Dalam satu kenyataan panjang, Perbendaharaan AS berkata ia mengenakan sekatan ke atas Abdelrahim — seorang komander tentera kanan dan adik kepada Mohammed Hamdan Daglo yang merupakan ketua Pasukan Sokongan Pantas paramiliter — menuduh beliau memimpin sekumpulan tentera yang bertanggungjawab atas “pembunuhan awam, pembunuhan etnik, dan penggunaan keganasan seksual.”

Sudan terjerumus ke dalam kekacauan hampir lima bulan yang lalu apabila ketegangan yang sudah lama menyala antara tentera, yang diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan RSF memuncak ke dalam peperangan terbuka.

Menurut kenyataan Rabu itu, sekatan itu akan menghalang semua harta dan entiti AS yang dimiliki oleh Abdelrahim.

Sekatan Rabu ini adalah yang pertama menyasarkan individu dan diumumkan oleh AS sejak konflik itu meletus.

Dalam kenyataan selari, Setiausaha Negara AS Antony Blinken berkata pada hari Rabu bahawa AS juga mengenakan sekatan visa ke atas komander RSF yang lain, Abdul Rahman Juma, melarangnya memasuki negara itu.

Blinken berkata pasukan yang diketuai oleh Juma juga bertanggungjawab atas pelanggaran hak asasi, termasuk menculik dan membunuh bekas gabenor Wilayah Darfur Barat, Khamis Abbakar, dan abang beliau, pada bulan Jun. Khamis dibunuh beberapa jam selepas beliau menuduh paramiliter dan militia sekutu menyerang komuniti tempatan di seluruh ibu kota Darfur Barat, Genena, semasa temu bual telefon dengan stesen televisyen milik Arab Saudi, Al-Hadath.

Pada bulan Jun, AS mengenakan sekatan terhadap empat syarikat utama yang sama ada dikaitkan atau dimiliki oleh tentera dan RSF. Ia juga mengenakan sekatan visa kepada pegawai dari kedua-dua pihak Sudan, serta pemimpin dari kerajaan lama yang diketuai oleh bekas Presiden Omar al-Bashir. Ia tidak menyatakan individu mana yang terjejas.

Tiada komen serta-merta daripada RSF. Seorang jurucakap bagi pasukan paramiliter itu, apabila dihubungi oleh Associated Press, berkata mereka akan menghantar kenyataan bertulis kemudian hari ini.

Lebih daripada 5 juta orang telah dipindahkan akibat pertempuran di Sudan, agensi migrasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata pada hari Rabu kerana pertempuran tidak menunjukkan tanda-tanda mereda.

Menurut Pertubuhan Antarabangsa bagi Migrasi, lebih 4 juta orang telah dipindahkan secara dalaman sejak konflik meletus pada pertengahan April manakala 1.1 juta lagi telah melarikan diri ke negara-negara jiran. Lebih 750,000 telah melakukan perjalanan sama ada ke Mesir atau Chad, kata agensi itu.

Usaha antarabangsa untuk mengantara konflik itu setakat ini gagal. Sekurang-kurangnya sembilan perjanjian gencatan senjata telah dicapai sejak meletusnya konflik dan semuanya telah gagal.

Pertempuran itu telah mengurangkan ibu kota Sudan, Khartoum, ke medan pertempuran bandar, dengan tiada pihak berjaya menguasai bandar itu. Di seluruh bandar itu, tentera RSF telah merampas rumah awam dan menukarkannya menjadi pangkalan operasi. Tentera membalas dengan mengebom kawasan kediaman, kata kumpulan hak asasi manusia dan aktivis.

Rundingan damai rasmi yang dimediasi oleh Amerika Syarikat dan Arab Saudi di bandar pantai Arab Saudi Jeddah ditangguhkan pada akhir Jun dengan kedua-dua pengantara secara terbuka menegur RSF dan tentera kerana secara berterusan melanggar gencatan senjata yang mereka telah setujui.

Sementara itu, di wilayah Darfur barat — tempat kempen genosida pada awal 2000-an — konflik itu telah berubah menjadi keganasan etnik, dengan RSF dan militia Arab sekutu menyerang kumpulan etnik Afrika, menurut kumpulan hak asasi manusia dan PBB.

Bulan lalu, Amnesty International berkata kedua-dua pihak telah melakukan jenayah perang yang meluas dalam konflik yang sedang berlangsung.

Juga pada hari Rabu, Alice Wairimu Nderitu, penasihat khas PBB mengenai pencegahan genosida, menyatakan kebimbangan terhadap serangan berterusan “berasaskan identiti” di seluruh negara itu.

“Orang awam yang tidak bersalah disasarkan atas dasar bangsa” di Darfur, kata Nderitu dalam satu kenyataan. Serangan ini boleh membawa kepada jenayah perang, tambah beliau.

Pada bulan Julai, Karim Khan, pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa, berkata beliau menyiasat dakwaan jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan baru di Darfur.