AS menyambung semula bantuan makanan kepada Ethiopia selepas moratorium berbulan-bulan

Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat berkata Khamis ia menyambung semula bantuan makanan kepada ratusan ribu pelarian di Ethiopia, empat bulan selepas bantuan dihentikan atas skim meluas untuk mencuri bekalan.

Keputusan itu dibuat selepas kerajaan Ethiopia bersetuju untuk mengeluarkan dirinya daripada penghantaran, penyimpanan dan pengagihan bekalan makanan pelarian, kata jurucakap USAID.

Bantuan makanan akan dipulihkan kepada kira-kira 1 juta pelarian dari Sudan, South Sudan, Somalia, Eritrea, dan tempat lain.

Walau bagaimanapun, bantuan makanan belum disambung semula untuk 20.1 juta rakyat Ethiopia yang bergantung kepadanya ketika negara itu bergelut dengan konflik dalaman dan kemarau.

Agensi itu juga berkata ia telah melaksanakan langkah-langkah termasuk ujian biometrik dan pengesanan GPS di seluruh operasinya di seluruh dunia untuk membantu menangani risiko penyelewengan dan untuk “membantu memastikan bantuan makanan sampai kepada mereka yang paling memerlukannya.”

“Kami terus bekerja dengan kerajaan Ethiopia tentang reformasi tambahan yang akan membantu memastikan bantuan diberikan berdasarkan kerentanan dan keperluan yang dinilai, konsisten dengan amalan terbaik antarabangsa,” kata jurucakap USAID.

USAID dan Program Makanan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada bulan Jun menghentikan semua bantuan makanan ke Ethiopia selepas siasatan dalaman mendapati makanan sumbangan yang dimaksudkan untuk berjuta-juta orang kelaparan di sana telah disalahgunakan secara “meluas”.

Kedua-dua agensi itu sebelum ini telah menangguhkan bantuan makanan ke wilayah perang Tigray pada bulan Mac.

Pada masa itu, pegawai USAID memberitahu The Associated Press bahawa skim penyelewengan itu boleh menjadi pencurian bantuan makanan kemanusiaan terbesar yang pernah ada. Sejak itu, ribuan kematian yang dikaitkan dengan jeda makanan telah dilaporkan di Tigray.

WFP memulakan semula pengedaran berskala kecil di beberapa kawasan Tigray pada 31 Julai ketika menguji “kawalan dan langkah-langkah yang dipertingkatkan.” Bulan lalu, pemimpin wilayah Tigray berkata 480 orang telah ditahan di sana atas kecurian itu.